latinica  ћирилица
18/01/2021 |  10:43 | Autor: SRNA

Prijedor: Gašenje šumskih požara - više od četvrtine intervencija

Pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor tokom prošle godine imali su 357 intervencija ili za 96 manje nego u 2019. godini.
Požar - Foto: RTRS
PožarFoto: RTRS

Najviše je bilo šumskih požara – 90, a slijede požari na građevinskim objektima - 55, te po 44 požara dimnjaka i smeća. Prevozna sredstva gorjela su 18 puta, vatrogasci su intervenisali prilikom 13 saobraćajnih nezgoda, a električne i plinske instalacije izazvele su deset, odnosno dva požara.

U ostale tehničke intervencije, kojih je lani bilo 81, spadaju poplave, liftovi, upotreba ljestvi, otvaranje vrata, kao i dezinfekcije ulica i drugih javnih prostora u jeku pandemije.

U posljednjih dvadeset godina broj intervencija prijedorskih vatrogasaca kreće se od 207 do 487 godišnje, s tim da podatke treba uzeti s rezervom jer se, na primjer, s jedne intervencije produži na drugu, treću, pa i sedmu u nizu, a u statistici se to vodi kao jedan izlazak na teren.

Te intervencije u nizu najčešće se dešavaju prilikom elementarnih nepogoda, poput velikih poplava 2014. i nešto manjih 2019. ili prilikom nedavnog zemljotresa.