latinica  ћирилица
18/01/2021 |  11:11 ⇒ 11:17 | Autor: TANЈUG

EEZ uvela sankcije BiH

Evropska energetska zajednica uvela je sankcije BiH, potvrdio je Јanez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice.
Gorivo - Foto: ilustracija
GorivoFoto: ilustracija

Razlog je kršenje direktive o sumporu u gorivima i nepoštivanja energetskih paketa o energiji i gasu.

- Tačno je da su uvedene sankcije BiH i ona neće učestvovati u donošenju odluka o pitanjima budžeta Evropske energetske zajednice i izvršenja budžeta u periodu od dvije godine, osim ako u međuvremenu otkloni predmetne povrede - rekao je Kopač.

Odluka o sankcijama donijeta je krajem prošle godine, a EEZ je njen sadržaj objavila u četvrtak. Ranije je bilo nekoliko upozorenja da bi zbog kršenja međunarodnih pravila, BiH mogla biti kažnjena.

Među razlozima koji su inicirali donošenje te odluke navodi se da se samo u BiH od svih zemalja članica Energetske zajednice, kada su u pitanu naftni derivati, može još uvijek koristiti Euro 3, dok je evropski standard Euro 5.

BiH dopušta veću količinu sumpora u naftnim derivatima kako bi podržala domaću proizvodnju u Rafineriji u Brodu.

Drugi razlog zbog kojih su uvedene sankcije je taj što nije usvojen zakon na bh. nivou o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije.

Naime, od 2017. godine je u proceduri taj zakon, ali je prošli saziv Savjeta ministara entitetima poslao različite materijale, tako da nije došlo do usaglašavanja. Prema tom zakonu, planirano je da se nadležnost za pitanja gasa prebaci na Regulatornu komisiju za električnu energiju DERK.