latinica  ћирилица
18/01/2021 |  11:16 ⇒ 11:19 | Autor: SRNA

Crepulja: Pojedinci i danas veličaju ustašku ideologiju

Sknavljenje ustaškim simbolima spomen-ploče nevinim srpskim žrtvama u Čelebiću poruka je da pojedinci i danas veličaju fašističku i ustašku ideologiju, rekao je za Srnu paroh livanjski Predrag Crepulja.
Čelebić: Oskrnavljena spomen-ploča (Foto: omlivanjska.com) -
Čelebić: Oskrnavljena spomen-ploča (Foto: omlivanjska.com)

Crepulja pita - kome smetaju nevine žrtve koje su postradale jer nisu željeli da se odreknu svoje vjere i korijena?

- Ovakav događaj dodatno poljuljava međuljudske i međuvjerske odnose. Kome mogu smetati nevine žrtve, da se poslije toliko godina porodice žrtava prisjećaju Drugog svjetskog rata - istakao je paroh livanjski.

Prema njegovim riječima, skravljenje spomen-ploče u Čelebiću poruka je Srbima da je i danas ustaška ideologija prisutna i umjesto da se gradi mir i Srbima se šalju poruke mržnje.

- Veličaju se fašističke i ustaške ideologije koje nikome nisu donijele dobro - dodao je Crepulja.

Spomen-ploča u Čelebiću kod Livna za više od 400 Srba iz ovog i okolnih sela, koje su ustaše ubile 1941. godine, oskrnavljena je ustaškim simbolima.

- Počinilac ili više njih u zadnje vrijeme su napisali grafite crnim sprejem na spomeniku koji se nalazi u pravoslavnom groblju u Čelebiću-  rekao je Srni portparol Ministarstva unutrašnjih poslava Livanjskog kantona Ivica Vrdoljak.

U masovnoj grobnici u selu Čelebić nalaze se posmrtni ostaci više od 400 Srba koje su ustaše zaklale, ubile na drugi način ili su ih žive bacale u jamu bezdanku Bikušu.