latinica  ћирилица
18/01/2021 |  17:28 ⇒ 19:17 | Autor: RTRS

Sastanak o zaštiti domaće proizvodnje

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da je da sastanku sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Stašom Košarcem razgovarano o uzgoju industrijske konoplje.
Boris Pašalić, Staša Košarac i Nijaz Brković. - Foto: SRNA
Boris Pašalić, Staša Košarac i Nijaz Brković.Foto: SRNA

Biće donesen pravilnik koji će verifikovati nadležno ministarstvo na nivou BiH da bi se omogućila njena proizvodnja.

Pašalić je naveo da je razgovarano i o sortnoj listi BiH gdje postoje određeni problemi, jer su donesena dva pravilnika bez konsultacija sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, te da je dogovoreno kako da se ti problemi prevaziđu.

Na sastanku sa Košarcem i predstavnikom fdederalnog ministarstva poljoprivrede, rekao je Pašalić, razgovarano je i o najaktuelnijim temama i potrebi da se donesu neki novi zakoni kao što su zakoni o vinu, poljoprivredi, veterinarstvu, organskoj proizvodnji.

- Govori se o problemima sa prekomjernim uvozom i imamo problem da našim partnerima, Evropskom komisijom, zemljama Cefte i drugima, da imamo poremećaje na tržištu i da treba uspostaviti određene protokole koje će realizovati entiteti - naveo je Pašalić.

Poslije sastanka, Pašalić je rekao da je u Srpskoj učinjeno sve da bi se olakšalo poljoprivrednim proizvođačima, te ocijenio da je resorno Ministarstvo korektno pristupilo problemima koje je izazvala pandemija i podsjetio na niz mjera donesenih u martu i 9.000 obezbijeđenih sjetvenih paketa za povrće i dodatne količine regresiranog goriva.

- Činili smo sve da što više hrane proizvedeno u 2020. godini i u tome smo uspjeli - istakao je Pašalić.

On je dodao da je mimo agrarnog budžeta od 75 miliona KM izdvojeno dodatnih deset miliona i da je otkupljeno 10.000 utovljenih svinja i 5.000 junadi u dva navrata, odvojena dva miliona za otkup povrća i otkupljeno 17.000 tona povrća.