latinica  ћирилица
18/01/2021 |  19:07 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Srpska zbog FBiH uskraćena za 49 miliona KM prihoda od putarine (VIDEO)

Oko 126 miliona maraka prikupljenih od svih prihoda od putarine još nije raspodijeljeno, zbog blokade iz Federacije. Prema odluci Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje iz 2018. godine, Srpska bi od ovog iznosa trebalo da dobije oko 49 miliona, a sredstva da uloži autoputeve i puteve Srpske. Iz resornog ministarstva Srpske navode - svi na gubitku - i Federacija i Republika Srpska.
Autoput - Foto: RTRS
AutoputFoto: RTRS

Od novembra prošle godine, Srpska čeka da dobije 49 miliona maraka prihoda od putarine, od ukupno 125,89 koliko se nalazi na posebnom podračunu Uprave za indirektno oporezivanje u Centralnoj banci.

Autoputevima pripada 40 miliona, Putevima Srpske devet. Tim novcem bi se mnogo toga moglo uraditi, ali odluka federalnog ministra finansija i stručnjača sa nivoa BiH, da ne podrže prijedlog iz Srpske o raspodjeli sredstava prema važećim koeficijentima - 59 odsto Federaciji, 39 Republici Srspkoj, dva odsto Brčko distriktu, još jedan je dokaz da se u BiH glasa i protiv onog što svima donosi korist, smatraju u resornom ministarstvu Srpske.

- Trpe i unutar Republike Srpske i FBiH jer 40 miliona za autoput nije malo i moglo bi dosta toga da se uradi ali evo da bar uspijemo podijeliti ovo što stoji na računima pa da ponovo kupimo za to neko podmirivanje, ali ne očekujemo da će se to brzo desiti - navela je Zora Vidović, ministarka finansija Republike Srspke.

U Upravi za indirektno oporezivanje objašnjavaju da je Upravni odbor još u februaru 2018. godine donio odluku o privremenoj raspodjeli prihoda od svih putarina, kojom se 10 odsto sredstava odvaja na poseban podračun u Centralnoj banci, kako bi ta sredstva kasnije poslužila za poravnanje prihoda po utvrđivanju konačne metodologije raspodjele. Tri godine poslije, konačne metodologije nema- osim zarobljenih 125,89 miliona maraka na računu.

- Ono što UIO može napraviti jeste da onog trenutka kada Upravni odbor donese odluku ili konačni akt o raspodjeli prihoda od putarina ili posebnu odluku o raspodjeli prikupljenih prihoda koja stoje na rezernom računu vezane za raspodijelu tek tada UIO sredstva može raspodijeliti, a do tada do daljnjeg ostaju na rezervnom računu, koji praktično iz dana u dan raste jer se svaki dan odvaja 10 odsto na taj podračun - pojašnjava Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Od federalnog ministarstva nismo dobili odgovor, po kom osnovu smatraju da im pripada veći koeficijent prilikom raspodjele novca, kada je ionako u odnosu na Srpsku veći za 20 odsto.

Podsjećamo da je izmjenama Zakona o akcizama 2018. godine došlo do povećanja putarine, rasta akcize na lož-ulje i uvođenje akcize na bio-goriva i da je novac prikupljen na osnovu tih nameta morao da bude utrošen za izgradnju autoputeva, te gradnju i rekonstrukciju puteva.