latinica  ћирилица
18/01/2021 |  19:42 ⇒ 19:43 | Autor: SRNA

Čović se sastao s Plenkovićem u Zagrebu

Predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović prenio je hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću da je došlo do dubokog kompromitovanja lokalnih izbora u Mostaru uprkos višestrukim pravovremenim upozorenjima.
Čović-Plenković - Foto: www.predsjednistvobih.ba
Čović-PlenkovićFoto: www.predsjednistvobih.ba

Čović je na sastanku u Zagrebu prenio Plenkoviću da je HDZ BiH ostvario snažan rezultat i potvrdio snažnu podršku biračkog tijela, ali je iskazao je nezadovoljstvo narušavanjem integriteta ovih izbora.

On je informisao Plenkovića o pravnim koracima i političkoj komunikaciji koji su u tom smislu preduzeti, što je hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a pozdravio.

Plenković je iskazao zabrinutost događajima vezanima za lokalne izbore u Mostaru, te istakao da nijedan izborni proces, posebno ne onaj na koji se čekalo 12 godina, ne smije izgubiti svoj integritet.

- Plenković iskazao je apsolutnu podršku očuvanju prava Hrvata u BiH te naveo da će vlasti Hrvatske pod njegovim vodstvom nastaviti na unapređenju saradnje s legitimnim hrvatskim zvaničnicima kako bi se dodatno ojačala evropska perspektiva BiH i kako se prava i status hrvatskoga naroda više ne bi dovodili u pitanje - saopšteno je iz HDZ-a BiH.

Osim o lokalnim izborima u Mostaru, tokom sastanka razgovarano je o podsticajima razvoju BiH, njenom evropskom putu, zaštiti Hrvata u BiH, saopšteno je iz HDZ-a BiH.