latinica  ћирилица
19/01/2021 |  07:31 ⇒ 10:13 | Autor: RTRS

Plivanje za Časni krst

U Republici Srpskoj i ove godine održava se tradicionalno bogojavljensko plivanje za Časni krst, u izmijenjenim okolnostima i sa manjim brojem učesnika zbog epidemološke situacije.
Časni krst (foto:mojkontakt.com) -
Časni krst (foto:mojkontakt.com)

U Banjaluci će biti održana bogojavljenska litija i plivanje za Časni krst u rijeci Vrbas. Litiji i plivanju prethodi Sveta arhijerejska liturgija u Sabornom hramu Hrista Spasitelja koju služi vladika banjalučki Јefrem.

Banjaluka - liturgija (Foto: SRNA)

Nakon arhijerejske liturgije, u 12.00 časova biće formirana litija koja će se kretati do Gradskog mosta, gdje će biti obavljen čin osveštanja vode, a nakon toga biće održano plivanje za Časni krst.

Iz Parohije su pozvali vjernike da prisustvuju ovim događajima uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.

Tradicionalno u plivanju za Časni krst učestvuju 33 plivača koji plivaju 33 metra u znak sjećanja na 33 godine koliko je Isus Hristos proveo na ovom svijetu.

U Trebinju je plivanje za Časni krst predviđeno za 10.45 časova na rijeci Trebišnjici, rekao je Srni starješina Sabornog hrama u Trebinju Mladen Žulović. Plivanju prethodi liturgija u Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg.

Nakon liturgije ulicama Trebinja u 10.30 poći će litija do rijeke Trebišnjice, gdje će biti osveštana voda i organizovano plivanje za Časni krst, a pobjednik će biti nagrađen zlatnikom.

Plivanje za Časni krst u Bileći biće održano na Bilećkom jezeru, sa početkom u 11.30 časova. Plivanju prethodi Sveta liturgija u Sabornom hramu Svetog Save.

U Brodu će takođe biti organizovano plivanje za Časni krst u rijeci Savi.

- Organizacija ovogodišnjeg plivanja za Časni krst pripada članovima Udruženja navijača "Delije srpski Brod", Svetosavskoj omladinskoj zajednici i Boračkoj organizaciji Brod, uz svesrdnu podršku opštinske administracije na čelu sa načelnikom, kao i Crkvene opštine, Doma zdravlja, Policijske stanice i Јavnog preduzeća Komvod - objavljeno je na Fejsbuk stranici Crkvene opštine Brod.

Nakon Svete liturgije uslijediće svečana litija do obale rijeke Save, gdje će prvo biti osveštana voda, a potom će uslijediti plivanje za Časni krst.

Tradicionalno plivanje za Časni krst u Drini kod Bratunca biće održano pored izletišta Rajska plaža, na dionici dugoj 33 metra, što simbolizuje godine zemaljskog života Isusa Hrista.

Bogojavljenskom plivanju prethodi liturgija u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Bratuncu, odakle će krenuti litija prema Rajskoj plaži.

I ove godine obezbijeđene su nagrade za pobjednike.

Tradicionalno plivanje za Časni krst biće organizovano danas i na akumulacionom Perućačkom jezeru na Drini kod Manastira Karno u srebreničkoj opštini u 12.00 časova.

Bogojavljenskom plivanju prethodi Sveta liturgija u manastirskoj Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice.

Za bogojavljensko plivanje u Novom Gradu prijavljeno je 10 plivača, rekao je Srni sveštenik Nemanja Vidić. Plivanju prethodi liturgija u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla.

Sveštenik Vidić je rekao da će litija u 12.00 časova krenuti od hrama prema gradskoj plaži Ada.

On je dodao da Crkvena opština Novi Grad i ove godine organizuje plivanje za Časni krst, da bi se održala tradicija.

U opštini Јezero, nakon Svete liturgije u Hramu Svetog Lazara, srpska pravoslavna parohija jezerska u saradnji sa opštinom, organizuju plivanje za časni krst u rijeci Plivi.

Izvor: RTRS/SRNA