latinica  ћирилица
19/01/2021 |  08:01 ⇒ 13:43 | Autor: SRNA

Dan i krsna slava Udruženja gardista

Udruženje gardista Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske obilježiće danas Dan osnivanja brigade i Bogojavljenje - krsnu slavu ove asocijacije.
Udruženje gardista - Foto: RTRS
Udruženje gardistaFoto: RTRS

Iz ovog udruženja je najavljeno da će gardisti evocirati uspomene na svoj ratni put i doprinos odbrani Republike Srpske, te da će se prisjetiti svih poginulih pripadnika brigade.

Molitva će danas, na Bogojavljenje, biti služena u Crkvi Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Podnovlju, kod Doboja, u 9.00 časova, a u Crkvi Svetog Đorđa u Miljevićima u Istočnom Sarajevo u 9.30 časova.

U Crkvi Svetog Đorđa u Bijeljini molitiva je palnirana u 11.30 časova, a u prostorijama Udruženja gardista u Trebinju u 12.00 časova.

Prva gardijska motorizovana brigada Glavnog štaba Vojske Republike Srpske osnovana na Bogojavljenje 1993. na Han Pijesku, a u julu iste godine je, nakon operacije "Lukavac", dislociran u Kalinovik.

Prva gardijska motorizovana brigada dala nemjerljiv doprinos odbrani Srpske, a većina od 240 poginulih gardista bili su mladi momci od 18, 19 ili 20 godina.

O ratnom putu Brigade i njenom doprinosu odbrani Republike Srpske snima se dokumentarni film "Sinovi Srpske" čija premijera se očekuje krajem februara ili početkom marta.

Udruženje gardista Prve gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske osnovano je 27. aprila 2019. godine i trenutno broji oko 800 članova.