latinica  ћирилица
19/01/2021 |  08:38 ⇒ 08:39 | Autor: TANЈUG

Holandija otpisala dugove roditeljima

Holandske vlasti saopštile su da su otpisale dugove roditeljima, pogrešno optuženim za prevaru u vezi sa isplatom dečijih dodataka, nakon što je taj skandal doveo do ostavke Vlade.
Vlada Holandije (foto:worldatlas.com) -
Vlada Holandije (foto:worldatlas.com)

Ministarka finansija Aleksandra van Hufelen rekla je u ponedjeljak da ta odluka znači da će hiljade roditelja koje je poreska upravo nepravedno optužila za prevaru dobiti svih 30.000 evra, kako im je obećano prošle nedjelje, prenosi AP.

- Vjerujem da roditelji zaslužuju potpuni otpis dugova kako bi mogli da iskoriste nadoknadu za novi početak - navela je Van Hufelen.

Vlada Marka Rutea podnijela je ostavku u petak poslije parlamentarnog izveštaja "Nepravda bez presedana", u kojem se navodi da je poreska uprava svojim politikama, čiji je cilj bio sprečavanje prevara u vezi s isplatama dečijih dodataka roditeljima, prekršila "osnovna načela vladavine prava".

Tim politikama su hiljade roditelja bile oštećene prethodnih godina, a mnogi su zapali u velike dugove.

Van Hufelen je rekla da pregovara sa privatnim organizacijama kao što su banke i kompanije za obezbjeđenje smještaja kako bi i one otpisale dugove oštećenim roditeljima.

Iako je Ruteova Vlada podnijela ostavku, ona će ostati na vlasti u tehničkom mandatu do formiranja nove većine nakon parlamentarnih izbora 17. marta.