latinica  ћирилица
19/01/2021 |  08:49 ⇒ 10:30 | Autor: SRNA

Veličanje dželata nad Srbima - dokaz da u glavama Bošnjaka rat još traje

Snimak nekadašnjih pripadnika ozloglašene 105. Bužimske brigade na kome se vide ratne uniforme, ratna zastava BiH, a djeca kliču "Alahu egber!", pokazuje da u muslimanskim glavama rat još traje, izjavila je član Komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Dušanka Majkić.
Bužim godišnjica (Foto: atvbl.com) -
Bužim godišnjica (Foto: atvbl.com)

Prema njenim riječima iz Bužima je poslata strašna poruka za druga dva naroda koja žive u BiH, a međunarodna zajednica ćuti i još nema reakcije.

- Otvarati ovaj problem u parlamentu BiH i zajedničkim institucijama je uzaludno, jer svi bošnjački političari bili vlast ili opozicija stoje iza priče radikalnih islamista - ukazala je Majkićeva.

Ona je za Večernje novosti naglasila da zastrašujuće djeluje povik i istakla da sve podsjeća na početak rata kada su se radikalni islamisti sakupljali u BiH.

- Dok Srbi u mnogim mjestima stradanja na području Federacije BiH ne mogu da prisluže svijeće svojim najmilijim, U Bužimu se vijore ratne zastave takozvane Armije BiH i šetaju se muškarci u ratnim uniformama - rekla je Majkićeva.

Ona ističe da radikalni islamisti ne miruju u FBiH, kao i da je radikalna islamska Bosna pokazana u Bužimu.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina Milorad Kojić upozorio je da se u Bužimu veličaju oni koji su odsijecali srpske glave u ratu.

- Ovakvim klipovima se šalju ratne poruke i podsjeća na odrede poput El mudžahedina koji su počinili stravične zločine, odsijecajući srpske glave uz povike "Alahu ekber!" - rekao je on.

Ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević izjavio je da je iz Bužima poslata primitivna i brutalna poruka, ali i pokazano pravo lice Bošnjaka.

- Nema nijedne vijesti u Sarajevu ovom događaju. Za njih je normalno da vehabije viču `Alahu ekber!` i mašu ratnim zastavama. Ovo je lice bošnjačkog naroda koje veliča odsijecanje srpskih glava i želi da se Bosna vrati u islamsko–osmanlijsku prošlost - ocijenio je Galijašević.

Dekan Fakulteta za bezbjednost u Banjaluci Predrag Ćeranić ukazao je da Sarajevo vješto izbjegava teme radikalnog islama.

- Danas u Sarajevu žele da nametnu priču o uticaju Srbije i Rusije u BiH, a o radikalnim islamistima, dobrovoljcima iz BiH, koji ratuju širom svijeta ili paradžematima - ćute. Tako se odnose prema Bužimu koji se ignoriše - rekao je on.

Novosti navode da su svi mediji u Sarajevu, potencirajući da se radi o provokaciji Bošnjaka, prenijeli vijest da je Srbinu iz Odžaka Damiru Kovačeviću napisana kazna od 200 KM, jer je na badnjak stavio srpsku trobojku, dok istovremeno iz međunarodnih krugova u BiH i građanskog Sarajeva nema osude snimka iz Bužima gdje se jasno vide ratni barjaci i na kom djeca kliču "Alahu ekber".