latinica  ћирилица
19/01/2021 |  09:12 ⇒ 09:13 | Autor: B92

U pripremi projekat pred Bajdenovu inauguraciju

Evropska unija planira da se bori protiv "vladavine dolara" na svjetskim tržištima, piše Fajnenšl tajms pozivajući se na izvore u Evropskoj komisiji.
Dolari (Foto: CC0) -
Dolari (Foto: CC0)

- Svetska finansijska tržišta previše zavise od dolara - kaže se u jednom od dokumenata na koji se pozivaju novinari tog lista.

Prema autorima članka, pitanje zavisnosti od dolara i projekat slabljenja njegove dominacije planira se pokrenuti neposredno prije inauguracije izabranog američkog predsjednika DŽoa Bajdena.

EU, navodi se, želi prevladati poteškoće s kojima se suočila za vrijeme Trampovog mandata, poput onih kad je SAD uveo sankcije protiv Irana, piše Hina, prenosi T portal.

Inicijativa takođe govori o potrebi zaštite EU članica od "posljedica ilegalne eksteritorijalne upotrebe" takvih mjera.

- Godine Trampovog predsjedništva otkrile su naše ranjivosti i moramo ih ukloniti. Govorimo o mjestu Evropske unije u svijetu, o sposobnosti da imamo dovoljnu ekonomsku i finansijsku moć - citira FT izvor iz Evropske komisije.

Između ostalog, kao što je navedeno u članku, EU je ukazala na potrebu pronalaženja načina za jačanje uloge evra u svjetskoj areni - posebno kroz lekcije naučene iz pandemije koronavirusa.