latinica  ћирилица
19/01/2021 |  11:50 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Plivanjem za časni krst širom Srpske obilježeno Bogojavljenje (FOTO/VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva proslavila je Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjere. U hramovima širom Srpske služene su svete arhijerejske liturgije, a zatim su održane bogojavljenske litije i plivanje za Krst časni.
Plivanje za Časni krst - Foto: RTRS
Plivanje za Časni krstFoto: RTRS

U Banjaluci je dvadesetpetogodišnji Srđan Јolić prvi doplivao do Časnog krsta.

Јolić, koji je višegodišnji član Vaterpolo kluba Banjaluka i plivačkog kluba Olimp, istakao je da voli plivanje i da ga privlačie voda i vjera pravoslavna.

Banjaluka: Srđan Јolić (Foto:SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA)

On je izrazio zadovoljstvo što je prvi, među 12 plivača, doplivao do Časnog krsta, ističući da u ovome vidi ne samo svoju, već pobjedu svih učesnika u bogojavljenskom plivanju.

Banjaluka - litija (Foto: RTRS)

Plivanju za Časni krst prethodila je litija koja je u podne krenula ispred banjalučkog Hrama Hrista Spasitelja.

Banjaluka - litija (Foto: RTRS)

Litija, koju je predvodio episkop banjalučki Јefrem, kretala se od Hrama do Gradskog mosta Patra kod Tvrđave Kastel, gdje je obavljen čin osveštanja vode sa spuštanjem Časnog krsta u rijeku Vrbas, a oni najhrabriji, plivali su za krst.

Iz Banjalučke parohije apelovali su na vjernike i učesnike ove svečanosti da se pridržavaju svih preporučenih epidemioloških mjera.

I u Trebinju je održano plivanje za Časni krst. Najbrži i ove godine bio je sedamnaestogodišnji Veljko Јovanović koji je nagrađen zlatnikom.

Veljko Јovanović (Foto: trebinjelive.info)

Za Bogojavljenski krst plivalo je više od 50 učesnika, među kojima je bila i jedna dama.

Јovanović je rekao da je ovo pobjeda svih plivača jer je voda hladna, ali je povod lijep.

- Osjećaj je divan, ne mogu ga opisati riječima. Svaka čast svima što smo zaplivali u ovolikom broju - naveo je Јovanović, koji je dobio na poklon i ikonu od mladića iz Herceg Novog, gdje ove godine zbog epidemioloških razloga nije bilo organizovanog plivanja za Časni krst.

Trebinje - plivanje za Časni krst (Foto: trebinjelive.info)

U Bileći je, u konkurenciji 30 plivača, prvi do Časnog krsta doplivao dvadesetsedmogodišnji Nemanja Lero.

Lero, koji je i prošle godine prvi doplivao do Krsta na Bilećkom jezeru, rekao je da treći put učestvuje u bogojavljenskom plivanju, a drugi put je pobjednik.

Bileća (Foto: Fejsbuk/Radio Bileća)

Na prvom bogojavljenskom plivanju za Časni krst na području opštine Foča, u rijeci Bistrici u Miljevini, učestvovalo je 40 plivača iz Foče, Miljevine, Višegrada, Bileće, Zvornika, među njima i četiri djevojke.

Do Časnog krsta prve su doplivale dvadesetdvogodišnja studentkinja stomatologije iz Zvornika Tanja Erdelić i šesnaestogodišnja učenica srednje ekonomske škole Valentina Vuković iz Miljevine.

Foča (Foto: SRNA)

U Prijedoru je prvi doplivao Danijel Drljača. On je sedmi put bio najbrži u plivanju za Časni krst, a dobiće i zlatnik od Grada Prijedora.

Prijedor: Plivanje za Časni krst (foto:B. Majstorović/RAS SRBIJA)

Јelena Simović iz Foče pobjednik je bogojavljenskog plivanja za Časni krst, tradicionalne manifestacije koja je danas održana na rijeci Željeznici u Istočnoj Ilidži, u kojoj je učestvovalo 45 plivača.

Simovićeva je rekla da drugi put učestvuje u ovoj manifestaciji i da je ove godine imala čast da prva dopliva do Časnog krsta.

U Novom Gradu Milan Radanac prvi je doplivao do Časnog krsta na gradskoj plaži Ada.

Novi Grad (Foto: RTRS)

Radanac je bio jedan od 15 momaka koji su ove godine učestvovali u plivanju za Časni krst. On je učestvovao prvi put, a rekao je da će i narednih godina plivati.

Novi Grad (Foto: SRNA)

U Kotor Varošu je Borislav Bogdanić pobjednik petog plivanja za Bogojavljenski krst koje je pred velikim brojem posjetilaca i uz pridržavanje preporučenih epidemioloških mjera održano na rijeci Vrbanji.

Kotor Varoš: Plivanje za Časni krst (Foto: Fejsbuk/Glas Kotor Varoša)

U konkurenciji 21 hrabrog plivača Bogdanić je prvi došao do Časnog krsta i njemu je drugi put pripala titula "Časnog viteza" Kotor Varoša.

Kotor Varoš (Foto: SRNA)

U opštini Јezero Zoran Glamočak prvi je doplivao do Časnog krsta na rijeci Plivi i dobio zlatni dukat i ručno rađen krst.

Јezero (Foto: RTRS)

- Održano je peto po redu tradicionalno plivanje za krst časni. Svi učesnici su od protojereja Miladina Samardžića dobili ikone i zahvalnice, a od načelnice opštine Snežane Ružičić pobjednik je dobio i zlatni dukat - naveli su u opštini.

Јezero (Foto: SRNA)

I ove godine, kao i prethodne četiri, Srpska pravoslavna parohija jezerska i opština Јezero obilježili su praznik Bogojavljenje liturgijom, vodoosveštanjem i plivanjem za Časni krst, poštujući sve epidemiološke mjere.

Јezero (Foto: RTRS)

Pobjednik plivanja za Časni krst u podmajevičkom kraju, koje je ove godine prvi put organizovano na jezeru Sniježnica, je Milorad Simić iz Gornjeg Zabrđa kod Ugljevika. On je na Krstovdan napunio 16 godina i bio je najmlađi učesnik takmičenja.

Lopare (Foto: SRNA)

U Šipovu je prvi do Časnog krsta doplivao Stanko Đukić.

Šipovo (Foto: RTRS)

U Srebrenici je potporučnik Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH Milan Gengo pobjednik bogojavljenskog plivanja za Časni krst u akumulacionom jezeru Perućac kod Manastira Karno.

U hladnoj jezerskoj vodi plivalo je 14 učesnika, a najmlađa je bila trinaestogodišnja Ana Mlađenović.

U Bratuncu je pobijedio nastavnik fizičkog Davor Mlađenović. Pobjednik na dionici dugoj 33 metra, što simbolizuje godine života Isusa Hrista na zemlji, osim diplome nagrađen je pozlaćenim časnim krstom, sa 400 KM i zlatnikom.

Bratunac (Foto: RTRS)

U Brodu je prvi do Časnog krsta doplivao dvadesettrogodišnji Njegoš Đukić.

Brod - Njegoš Đukić (Foto: SRNA)

- Ovo je druga godina kako plivam i drugi put Božijom boljom da doplivam prvi do krsta. Znači mi mnogo, ovo je jednom u godini. Danas je Bogojavljenje i svima želim da poručim: "Bog se javi". Zahvalio bih svima koji su došli i pozvao ih da učestvuju ko god može - rekao je Đukić.

Trinaestogodišnji Nikola Radivojević iz Zvornika doplivao je danas prvi do Časnog krsta na Zvorničkom jezeru, a njegov jeanaestogodišnji brat Stefan drugi.

Zvornik - braća Radivojević

U Tesliću je danas izostalo plivanje za Časni krst zbog epidemiološke situacije izazvane virusom korona, ali je organizovano veliko bogojavljensko osveštanje vode.

Teslić (Foto: SRNA)

U Brčkom je organizovano plivanje za Časni krst. Najbrži je bio petnaestogodišnji Luka Opačić koji je ponio titulu viteza Časnog krsta nakon što je prvi preplivao 33 metra u rijeci Savi.

Opačić, koji je bio i najmlađi učesnik Bogojavljenskog plivanja u Brčkom, rekao je da mu je ovo prvi put da pliva za Časni krst, te zahvalio ostalim učesnicima što su mu dozvolili da prvi dopliva do krsta.

Za Časni krst u Doboju se danas plivalo na tri lokacije, a proslava Bogojavljenja počela je liturgijom u Hramu Vavedenja Presvete Bogorodice.

Јovica Јosipović iz Striježevice prvi je doplivao do Časnog krsta na Medvjeđem jezeru-Krčmarica, Zdenko Marković iz Osječana najbrži je bio na rijeci Bosni, a Aleksandar Radić iz Rudanke na jezeru Rudanka kod Bukovice Male.

Dvadesetosmogodišnji Igor Hemun iz Donje Mravice, kod Prnjavora, pobjednik je današnjeg bogojavljenskog plivanja za Časni krst na rijeci Ukrini u Gornjim Palačkovcima.

Prnjavor - plivanje za Časni krst (foto: SRNA)

Na manifestaciji je učestvovalo 20 plivača, među kojima jedna žena.

Dvadesetrogodišnji Zdravko Milanović iz Mrkonjić Grada prvi je doplivao do Časnog krsta na malom jezeru Balkana u ovom gradu, te osvojio novčanu nagradu od 500 KM.

Zdravko Milanović prvi je doplivao do Časnog krsta na Balkani (Foto: SRNA)

Snagu je u ledenom jezeru Balkana, gdje je prvi put organizovano plivanje za Časni krst, odmjerilo 20 plivača.