latinica  ћирилица
19/01/2021 |  12:05 | Autor: SRNA

Mikiju Manojloviću nagrada "Istern star 2021"

Srpski glumac Predrag Miki Manojlović primiće u četvrtak, 21. januara, nagradu "Istern star 2021" u okviru 32. Filmskog festivala u Trstu, koji će otvoriti čuveni filmski klasik "Podzemlje", režisera Emira Kusturice.

Ovaj film ovjenčan je "Zlatnom palmom" Kanskog filmskog festivala 1995. godine u kome je Manojlović imao jednu od glavnih uloga.

Umjetnički direktori Festivala u Trstu Fabricio Grosoli i Nikoleta Romeo izrazili su zadovoljstvo što će uručiti nagradu "Istern star 2021", kako su naveli, nezaboravnom protagonisti ovog filma Predragu Mikiju Manojloviću, koji je osvojio tu prestižno priznanje zahvaljujući saradnji sa Kusturicom na ovom, ali i filmovima
"Otac na službenom putu", "Zavet", "Crna mačka, beli mačor" i "Na mlečnom putu".

Oni su istakli da Manojlović odavno nadmašuje granice Јugoslavije, radeći sa rediteljima kao što su Fransoa Ozon u filmu "Ljubitelji zločina", Đulijano Montaldo u "Demoni Sankt Peterburga", Sem Garbarski u "Irina Palm" što mu je donijelo nominaciju za Evropsku filmsku nagradu u Berlinu.

Otvaranje 32. Filmskog festivala u Trstu održavaće se onlajn na platformi "Maj muvis". Festival u Trstu će trajati do 30. januara, prenosi Tanjug.

Filmski festival u Trstu je vodeći italijanski festival kada su u fokusu kinematografije centralne i istočne Evrope. Nagrada "Istern dtar" osnovana je sa ciljem da istakne ličnost u svijetu kinematografije čija je karijera izgradila mostove između Istoka i Zapada.

Prethodni laureati su bili Monika Beluči, Iren Žakob, Kasia Smutniak, Rade Šerbedžija, makedonski reditelj Milko Mančevski i drugi.