latinica  ћирилица
19/01/2021 |  12:15 ⇒ 15:30 | Autor: sputniknews.com

Nova ruska vakcina 100 odsto efikasna

Imunološka efikasnost nove ruske vakcine protiv virusa korona "EpiVakKorona" iznosi 100 odsto na osnovu rezultata prve i druge faze kliničkih ispitivanja, saopštila je Federalna služba za nadzor zaštite prava potrošača i blagostanja ljudi (Rospotrebnadzor), prenosi Sputnjik.

- Efikasnost vakcine sastoji se od njene imunološke i preventivne efikasnosti. Prema rezultatima 1. i 2. faze kliničkih ispitivanja, imunološka efikasnost vakcine "EpiVakKorona" je 100 odsto - ističe se u saopštenju.

Proizvodnja antitijela na kovid 19 nakon vakcinacije "EpiVakKoronom" kod onih koji su preležali kovid može se odvijati brže, ali nema razloga da se vjeruje da će antitijela biti više, dodaje se u saopštenju.

Takođe se navodi da prisustvo antitijela na virus korona ne predstavlja kontraindikaciju za vakcinaciju ovim preparatom, već može ojačati postojeći imunitet.

- Postojanje antitijela nije prepreka za imunizaciju peptidnom vakcinom "EpiVakKorona", koja u tom slučaju može ojačati postojeći imunitet - ističe se u saopštenju.

U saopštenju se takođe podsjeća da odluku o vakcinaciji donosi ljekar, da nakon preležane bolesti čovjek treba da se oporavi i ojača, te je stoga neophodno vakcinisati se nakon konsultacije sa ljekarom.