latinica  ћирилица
19/01/2021 |  12:30 ⇒ 12:32 | Autor: RTS

Protest u Gračanici zbog struje

Članovi nekoliko desetina domaćinstava u Gračanici protestovali su zbog višednevnog minimalnog snabdijevanja strujom, zbog čega su im svakodnevni život i aktivnosti izuzetno otežani, pogotovo u ove zimske dane kada temperatura pada i ispod minus 10.
Gračanica (Foto: radiokim.net) -
Gračanica (Foto: radiokim.net)

Struje u 40 domaćinstva u centru Gračanice 11 dana ima samo preko jedne faze.

- Od osmog januara nemamo redovno snabdijevanje električnom energijom, imamo bolesne starije ljude, djecu, hladno je, osnovni kućni aparati ne rade, privatni preduzetnici ne mogu da obavljaju svoje poslove - rekao je Miroslav Arsić, vlasnik restorana i motela.

Obraćali su se za pomoć odgovornoj energetskoj korporaciji u Prištini, lokalnoj samoupravi, ali im problem nije riješen.

Arsić kaže da su smetnje nastale kada je izgoreo podzemni kabl dužine 15 metara od trafostanice do prvih bandera, sa kojih strujna mreža vodi do njihovih domaćinstava.

Stariji žitelji Gračanice tvrde da pored izgorelog kabla postoji još jedan rezervni, ispravan, i da njegovim priključenjem na trafostanicu problem može u kratkom roku da bude riješen, ali da priključenje tog kabla mogu da obave jedino monteri elektronergetske mreže.

Iz lokalne samouprave prenose da su se elektro monteri dva puta odazivali na pozive, mijenjali su osgurače na trafostanici, koji bi poslije kraćeg vremena ispadali iz sistema.

Članovi domaćinstva koji imaju struju preko jedne faze, najavili su radikalnije proteste ukoliko im problem uskoro ne bude riješen.