latinica  ћирилица
19/01/2021 |  13:52 ⇒ 13:53 | Autor: TANЈUG

Đurić: Prisustvo inauguraciji Bajdena za dobrobit Srbije

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, koji će prisustvovati sutrašnjoj inauguraciji novog predsjednika SAD Džozefa Bajdena, kaže da će i tu, ali i svaku priliku u Vašingtonu koristiti za stvaranje kontakata sa ljudima iz političkog, ekonomskog ili kulturnog vrha SAD, za dobrobit Srbije.
Marko Đurić - Foto: RTRS
Marko ĐurićFoto: RTRS

Đurić je za Tanjug istakao da su prioritet Srbije u Vašingtonu političko približavanje i unapređenje dijaloga na visokom političkom nivou, što je moguće češći kontakt sa američkim državnim vrhom, obostrane posjete funkcionera, poslanika, umjetnika, poslenika javne riječi, kako bismo bili što je moguće bliže, bolje se razumjeli i izbjegli nesporazume iz prošlosti.

Ambasador Đurić je prenio da je i zvanično akreditovan u SAD i ambasada Srbije u Vašingtonu sada djeluje u punom kapacitetu.

- Završena je ta procedura, elektronski ovog puta, u skladu sa trenutnom epidemiološkim uslovima u SAD i sa nestrpljenjem čekam priliku da sa suprugom predstavnim Srbiju na inauguraciji 46. predsjednika SAD, Džozefa Bajdena - rekao je Đurić.

Dodao je da je ogromna čast za zemlju da se njen diplomatski predstavnik među 1.000 zvanica, koliko je ove godine, zbog virusa korona, ukupno pozvano iz svih sfera života.

Podsjetio je da je ranijih godina stotine hiljada ljudi prisustvoalo inauguraciji američkih predsjednika, ali sada je taj događaj rezervisan za zvanice, diplomatski kor, politički vrh SAD.

Na pitanje u vezi sa situacijom u SAD, pred inauguraciju novog predsjednika, Đurić je rekao da je situacija mirna, da je Vašington miran i bezbjedan grad.

- Prisutan je značajan broj pripadnika snaga bezbijednosti. Ne očekujem dalje veće probleme. Uvjeren sam da ogromna većina Amerikanaca želi da se mirno i demokratski izjašnjava o političkim temama. Uvjeren sam da su svi željni da novi početak u kojem se Amerika nalazi, bez obzira na stranačke podjele, donese prosperitet - naglasio je Đurić.

Amabsador Srbije je istakao da će svaku priliku, pa i predstojeću inauguraciju, iskoristiti za kontakte sa ljudima iz političke, kulturne, ekonomske vrhuške SAD.

- Nama je veoma važno da dopremo do svakog čovjeka, jer stabilna Srbija, znači stabilan, miran i ekonomski prosperitetan Balkan. U Srbiji se danas dešavaju dobre stvari, i potrebno je da dobru priču o razvoju srpske ekonomije pribiliživmo ekonomskim i političkim centrima moći i odlučavanja - rekao je Đurić.

Ambasador je ukazao da će proces imenovanja nove administracije trajati mjesecima, a da u međuvremenu postoje dnevni kontakti sa Stejt departmentom, Savjetom za nacionalnu bezbjednost, jer je namjera da se odnosi grade konstantno.