latinica  ћирилица
19/01/2021 |  14:29 ⇒ 17:00 | Autor: SRNA

Golić: Timovi za procjenu štete od četvrtka na terenu

Stručna procjena štete pričinjene u zemljotresu u Kostajnici počeće u četvrtak, 21. januara, izjavila je ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Srebrenka Golić nakon sastanka sa načelnikom ove opštine Nikolom Јanjetovićem.
Srebrenka Golić u Kostajnici - Foto: SRNA
Srebrenka Golić u KostajniciFoto: SRNA

- Timovi će uraditi kategorizaciju, biće napisan na svakom objektu stepen oštećenja i kojoj kategoriji od jedan do šest pripadaju. Mi računamo da će za mjesec dana sve biti završeno, samo da elementarne nepogode i vremenske prilike to dozvole - rekla je Golićeva novinarima u Kostajnici.

Ona je navela da u Kostajnici ima 1.700 poslovnih i stambenih objekata koje će obići pet timova na čelu sa inženjerima iz Direkcije za obnovu i izgradnju Republike Srpske.

- Svih 1.700 objekata će obići komisija i izvršiti kategorizaciju. Postoji utvrđena metodologija i način kako se vrši kategorizacija i to je jedini relevantan način procjene štete - rekla je Golićeva.

Ona je dodala da nakon toga slijede projekti za sanaciju, a u projektovanje će, vjerovatno, biti uključena i Direkcija za obnovu i izgradnju.

Golićeva je podsjetila da, nakon poplava 2014. godine, nijedna međunarodna organizacija nije pružala pomoć dok se nije utvrdio stepen oštećenja, koji objekti su predviđeni za rušenje, a koji za sanaciju, te način sanacije.

Prema njenim riječima, sutra će u Kostajnicu stići interventna ekipa statičara iz Direkcije koji će, zbog početka nastave i bezbjednosti djece, utvrditi eventualni stepen oštećenja u vrtiću i osnovnoj i srednjoj školi.

Golićeva je podsjetila da je Vlada Srpske odmah reagovala i interventno uplatila 300.000 KM na račun opštine Kostajnica, te nabavila tri kontejnera koji su uslovni za stanovanje, dok je četvrti kontejner donirao proizvođač.

- Prije toga su iz Civilne zaštite Republike Srpske ovdje stacionirali dva kontejnera koje opština takođe može da koristi za smještaj najugroženijeg stanovništva, a načelnici i gradonačelnici opština i gradova dogovorili su se da uplate više od 330.000 KM - rekla je Golićeva.

Ona je navela da su kontejneri nabavljani u skladu sa potrebama opštine i da je Vlada spremna da interveniše ukoliko ih bude potrebno još.

Golićeva je podsjetila i da je Vlada Srpske u prethodne četiri godine uložila više od 2,5 miliona KM za razne projekte u opštini Kostajnica.

- Međutim, elementarne nepogode mijenjaju prioritete i nakon ove prave procjene štete možemo razgovarati kako dalje i planirati sanaciju. Pozivam i ovim putem sve gradonačelnike i načelnike, kako iz Republike Srpske, tako i iz Federacije BiH, da pruže pomoć - rekla je Golićeva.

Ona je naglasila da su se mnogi stanovnici organizovali sami i donosili odjeću, hranu i ostale životne potrepštine, posebno za bebe i građane koji su morali da napuste svoje domove.

Načelnik opštine Kostajnica Nikola Јanjetović rekao je da se u Kostajnici od zemljotresa do sada radilo na sanaciji oštećenih krovova, otklanjanju opasnosti po život građana i zbrinjavanju i smještanju ljudi.

- Imamo više od 600 objekata koje su građani Kostajnice prijavili da bi trebalo da se pogledaju sa stanovišta bezbjednosti, a za stvarnu štetu ćemo morati proći sve i jedan objekat i utvrditi, jer nema objekta u Kostajnici na koji zemljotres nije uticao - naveo je Јanjetović.

Prema njegovim riječima, prvobitne procjene su da je, od 80 pregledanih objekata, 45 predviđeno za rušenje.

On je rekao da je mjera o odgađanju početka nastave još na snazi. "Ali, vidjećemo. Sutra dolazi tim koji će pregledati vrtić, osnovnu i srednju školu i na osnovu njihovog nalaza možda nastava i počne u četvrtak", rekao je Јanjetović.