latinica  ћирилица
19/01/2021 |  15:30 ⇒ 16:52 | Autor: SRNA

U Sloveniji otkriven mutirani soj virusa korona

U Sloveniji je u jednom laboratorijskom uzorku otkrivena mutirana varijanta novog virusa korona, vrlo slična soju koji je prije toga otkriven u Engleskoj, a koji je mnogo zarazniji, odnosno brže se širi, objavila je danas slovenačka novinska agencija STA.

Nacionalna laboratorija za zdravlje, okolinu i hranu potvrdila je da je u uzorku brisa od osobe koja je stigla iz Engleske pronađen novi virus korona, vrlo sličan novom engleskom soju.

U ovoj laboratoriji su objasnili da se dijelovi uzorka koje su do sada uspjeli analizirati savršeno podudaraju sa engleskim sojem, ali nisu uspjeli dobiti cijelu sekvencu genoma, pa za sada to ne mogu u cijelosti potvrditi, ali, kako navode, oblik novog soja virusa na koji antitijela moraju delovati ostao je isti, uprkos mutacijama.

O tome svjedoče i slučajevi iz Engleske gdje nisu primijećene ponovne infekcije novim sojem kod ljudi koji su već zaraženi starim virusom.

Antitijela pokrenuta prvom infekcijom takođe štite od novog soja, što znači da je vakcina djelotvorna i protiv novog soja, naveli su iz laboratorije.