latinica  ћирилица
19/01/2021 |  16:04 ⇒ 19:43 | Autor: RTRS

Epidemiološka situacija stabilna; Srpska nabavlja vakcine na dva fronta (VIDEO)

Epidemiološka situacija u Srpskoj postepeno se smiruje, ali je i dalje nepovoljna.

Od 730 testiranih, u protekla 24 časa potvrđeno je 91 novozaraženo lice, a deset je preminulo.

Vakcinu protiv virusa korona definitivno ćemo da dobijemo i sve se radi stručno i ubrzano da ona što prije bude dopremeljena i za građane Srpske biće besplatna, potvrdio je ministar zdravlja i socijalne zaštte Republike Srpske Alen Šeranić.

U Srpsku treba da stignu ruska vakcina "Sputnjik" i u okviru Kovaks programa, najizvjesnija je vakcina proizvođača Astra Zeneka.

- Svaka vakcina koja dođe u upotrebu u BiH bezbjedna je - istakao je Šeranić.

Nabavka preko Kovaks mehanizma, u okviru kojeg je devet proizvođača vakcine, odvija se tako što zemlji koja je potražuje ponude vakcinu proizvođača koju imaju trenutno na stanju.

Fajzerova vakcina trebalo bi u BiH da stigne u manjim količinama krajem januara, a ruska vakcina početkom februara sa nastavkom isporuke i u martu mjesecu.

Vakcinacija će biti dobrovoljna.

- Važno je da je Vlada Republike Srpske obezbijedila sredstva za oba mehanizma, tako da će građani dobiti vakcinu besplatno - izjavio je Šeranić.

Građani će podnositi prijavu za vakcinaciju, a Institut za javno zdravstvo Republike Srpske će izdavati potvrdu da je lice vakcinisano.

- Institut će takođe softverski da se pripremi kada govorimo o procesu praćenja vakcinacije,o prijavama građana. Bitno je da budemo spremni za svaku moguću vakcinu koja nam dođe. Prve doze vakcina koje budu došle biće namijenjene zdravstvenim radnicima, kako bismo prvo njih zaštitili, te rizičnim kategorijama sa više udruženih oboljenja - izjavio je direktor Instituta za javno zdravstvo republike Srpske Branislav Zeljković.

I nakon vakcinisanja građani će morati da poštuju epidemiološke mjere.

U Srpskoj osim dnevnog broja novozaraženih pada i broj hospitalizovanih zbog Kovida - 19.

- Ono čime nismo zadovoljni je broj pacijenata na mehaničkoj ventilaciji (respiratoru) - rekla je epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Јelena Đaković Dević.

Intezivirane su kontrolne inspekcije na skijalištima u Srpskoj i pravila ponašanja građana u ugostiteljskim objektima, a i dalje su najveći problem privatna okupljanja.

Podaci o broju novooboljelih krajem januara pokazaće da li smo poštovali mjere tokom prazničnih dana.