latinica  ћирилица
19/01/2021 |  19:32 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Hoće li drugo polugodište u Kostajnici početi na vrijeme? (VIDEO)

Hoće li drugo polugodište u školama u Kostajnici početi 21. januara zavisiće od izvještaja Komisije za procjenu šteta o stanju školskih objekata, koja bi sutra trebalo da počne da radi.
Kostajnica - Foto: RTRS
KostajnicaFoto: RTRS

Ukupno pet timova, na čelu sa inženjerima iz Direkcije za obnovu i izgradnju Republike Srpske, obići će oko 1.700 stambenih i poslovnih objekata.

Interventna ekipa statičara iz Republičke direkcije za obnovu i izgradnju već sutra će, zbog početka nastave i bezbjednosti djece, utvrditi eventualni stepen oštećenja u vrtiću i osnovnoj i srednjoj školi.

- Vidjećemo sutra, tim koji dolazi će interventno pregledati vrtić i osnovnu i srednju školu. Na osnovu njihovog nalaza možda škola i počne u četvrtak - izjavio je načelnik opštine Novi Grad Nikola Јanjetović.

Više od 600 objekata u Kostajnici oštećeno je u nedavnom zemljotresu.

U narednih mjesec dana biće procijenjen stepen oštećenja objekata.

- Komisija pet timova će obići i završiti kategorizaciju. Postoji utvrđena metodologija, način kako se vrši kategorizacija i kako se vrši procjena štete. To je jedini relevantan način procjene samih šteta. Postoje objekti koji nisu pretrpjeli štete, ali će komisija obići i njih - rekla je ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić.

S obzirom da je epicentar zemljotresa bio nekih 30 kilometara od Trgovske gore, to je najbolja potvrda da ova lokacija nije bezbjedna za odlaganje radioaktivnog otpada, upozorila je Golićeva.

- Što je najvažniji parametar da to odlagalište ne može biti tu. Da ne govorim o vodopropusnim stijenama, o vodotokovima - naglasila je Golićeva.

Komisije za procjenu štete ranije su u Kostajnici pregledale 80 kuća i utvrdile da 45 nije sigurno za stanovanje.

Nakon što timovi za procjenu štete završe kompletan posao slijede projekti za sanaciju, a u projektovanje će vjerovatno biti uključena i Direkcija za obnovu i izgradnju, istakla je Golićeva.