latinica  ћирилица
19/01/2021 |  19:59 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Rajčević: Radojičić i njegov tim zaslužni za realizaciju projekta pametnog stajališta (VIDEO)

Realizacija projekta pametnog stajališta u Banjaluci rezultat je napora administracije na čelu sa bivšim gradonačelnikom Igorom Radojičićem, kaže ministar naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević.
Srđan Rajčević - Foto: RTRS
Srđan RajčevićFoto: RTRS

Smatra da sadašnji gradonačelnik Draško Stanivuković preuzima zasluge za nešto protiv čega se tokom poslaničkog mandata najviše borio.

Riječ je o projektu koji su prošle godine, sa pola miliona maraka, finansirali UNDP, resorno Ministarstvo i Grad.

Projekat pametnog stajališta zajedno su prošle godine finansirali UNDP sa 250.000, resorno Ministarstvo sa 160.000 i grad Banjaluka sa 90.000 maraka.

Oni koji su inicijative iz IT sektora nekada kvalifikovali kao kriminal, sada pametno stajalište promovišu i preuzimaju zasluge.

- Što se tiče jučerašnje promocije projekta pametnog stajališta, sadašnja Gradska uprava Banjaluka na čelu sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem sa rezultatima njegove primjene ima veze koliko otprilike i sa slijetanjem čovjeka na Mjesec. On je smatrao da je bilo kakva inicijativa koja je vezana za informatički projekat u principu određeni kriminal i da su to negativne pojave. Međutim, danas, kako vidimo, rado preuzima zasluge koje u principu nisu njegove - izjavio je Rajčević.

Osim pametnog stajališta, tu je još devet projekata u okviru zajedničke inicijative UNDP-a i resornog Ministarstva, dogovorenih ranije.

- Na primjer, imamo tu pametno upravljanje otpadom, zvučne semafore za veću slobodu kretanja i bezbjednost u saobraćaju, informacioni sistem za promociju lokalnih zajednica, pametni sistem javne rasvjete. To su sve neke od ideja koje su se našle u okviru ove inicijative UNDP-a i resornog Ministarstva - istakao je Rajčević.

Primjena ovih projekata značiće mnogo za Banjaluku i Srpsku, smatra ministar Rajčević, jer bi trebalo da doprinese poboljšanju kvaliteta života građana.