latinica  ћирилица
20/01/2021 |  09:21 ⇒ 12:58 | Autor: SRNA

"Za realan popis stanovništva potrebni uređeni zakoni"

Demograf Stevo Pašalić istakao je da su za realan i pravedan popis stanovništva potrebni spremnost i uređeni zakoni, ukazujući da je bolje da i nema novog popisa ako će biti kao onaj 2013. godine, jer nisu dobijeni realni podaci.
Stevo Pašalić (Foto: porodicnikrug.com) -
Stevo Pašalić (Foto: porodicnikrug.com)

Pašalić je naveo da nisu poštovani standardi, ni preporuke, te da se već zna da je Republika Srpska izvršila korekcije, tako što nije u svojim podacima uzela u obzir oni koji duže godine ne žive na ovom području, ali to nisu drugi uradili.

- Danas praktično imamo dvojne podatke - istakao je Pašalić za Glas Srpske.

Prema njegovim riječima, kada struka dobije pogrešan ukupan broj, nastavak lanca grešaka je neminovan, ukazujući da je potrebna slika realnog stanja.

- Inače su rezultati popisa relevantni nekih pet godina, jer se ti podaci, zbog dinamičnosti, stalno mijenjaju. Nismo jedini koji gubimo stanovništvo, ali nam treba stvarna brojka da bi mogli da kreiramo neke mjere da sačuvamo šta imamo - istakao je Pašalić.

On je naveo da je zaključna godina u novoj popisnoj dekadi, koja je nastala, 2023. godina, ali da je očigledno da BiH nije spremna da ide u taj posao ove godine.

- Priča se o zakonu u parlamentu BiH, ali prvo treba analizirati popis iz 2013. godine, kako nam se ne bi ponovile iste greške i da ne bacamo novac - upozorio je Pašalić.

Pašalić smatra da je apsurd da se i danas u raspodjeli funkcija koriste podaci iz 1991. godine.