latinica  ћирилица
20/01/2021 |  11:00 ⇒ 13:56 | Autor: SRNA

"Koridor 92" - Film za istoriju i nauk mladima kakvi su im bili očevi i djedovi

Glumac u dokumentarno-igranom filmu "Koridor 92" i jedan od učesnika bitke za Koridor Aleksandar Stojković Piksi izjavio je da je reditelj Slađana Zarić hrabro preuzela odgovornost i napravila film za istoriju i pokoljenja da vide ko su bili njihovi očevi i kroz kakvu nesreću je prošao srpski narod.
Koridor - dokumentarni film - Foto: RTRS
Koridor - dokumentarni filmFoto: RTRS

- Јa sam pisao scenario igranih scena, a sve na osnovu ispovijesti boraca učesnika bitke koji su govorili u dokumentarnom dijelu filma. U te scene sam svjesno unio taj naš krajiški, ćopićevski duh, jer mi smo to, potomci naših hrabrih djedova, iz raznih buna, ustanaka, ratova. Mi smo se šalom branili i kada nam je bilo najteže - poručio je Stojković.

Glumac Vuk Kostić izjavio je da je veoma ponosan što je u ovom filmu, koji će večeras premijerno biti prikazan u Srbiji na RTS-u, odigrao lik komandanta 327. motorizovane brigade Vojske Republike Srpske /VRS/ Trive Vujića, koji je poginuo na prvoj liniji fronta.

- On je pokazao lični primer herojstva i junaštva i stao na prvu liniju zajedno sa svojim borcima iako to nije morao. Takve osobe i takva djela treba da ostanu za nauk i budućim generacijama, da se nikada ne zaborave, kao i herojstvo i moral srpskih vojnika pokazanih tada u bici za Koridor - rekao je Kostić za Blic.

Zlatan Vidović, koji tumači rolu tenkiste Stivca, i koji je učestvovao u dokumentarnom dijelu filma, kaže da je akcija Koridor nevjerovatan poduhvat i nešto više od herojskog morala i volje koji su borci imali sa svojim oficirima i podoficirima.

Autor filma Slađana Zarić ukazala je da je odlučila da film uradi u igrano-dokumentarnoj formi da bi ga kao dobru ratnu priču približila svim gledaocima, kako u Srbiji tako i šire.

Ona je naglasila da su sve dramatizacije rađene na osnovu sudskih svjedočenja kada je riječ o zločinima ili na osnovu ratnih sjećanja direktnih učesnika.

- Svjedočenja logoraša i žrtava silovanja zasigurno su vrlo potresne priče, dosta brutalne scene koje će možda nekim gledaocima biti teške za gledanje, ali te scene su, nažalost, prikaz onoga što se desilo u stvarnosti - rekla je Zarićeva.

Dokumentarno-igrani film "Koridor 92", koji govori o najznačajnijoj bici VRS, koja je značila opstanak ili nestanak srpskog naroda u Posavini i Krajini, biće prikazan večeras u 21.00 čas na RTS-u.

Film je u Republici Srpskoj premijerno prikazan 9. januara - na Dan Republike Srpske.

Operacija "Koridor 92" , poznata i kao proboj "Koridora života", vođena je od 24. juna do 6. oktobra 1992. godine protiv snaga HVO i Hrvatske vojske u Posavini, a cilj je bio ponovno uspostavljanje putne veze između zapadnog i istočnog dijela Srpske Republike BiH.

Okidač za donošenje odluke o probijanju koridora bila je smrt 12 banjalučkih beba i umiranje bubrežnih bolesnika u banjalučkom Kliničkom centru zbog nemogućnosti dopremanja kiseonika iz pravca Srbije.