latinica  ћирилица
20/01/2021 |  11:43 ⇒ 13:56 | Autor: SRNA

U Beogradu podnesena prva privatna tužba protiv NATO

Advokat Srđan Aleksić podnio je danas Višem sudu u Beogradu prvu pojedinačnu privatnu tužbu protiv NATO za zahtjevom za odštetu zbog obolijevanja usljed bombardovanja osiromašenim uranijumom, te poručio da bi i građani Republike Srpske i BiH oboljeli od kancera trebalo da na isti način zaštite svoja prava.
NATO bombardovanje Beograda - Foto: Screenshot/YouTube
NATO bombardovanje BeogradaFoto: Screenshot/YouTube

Aleksić je izjavio Srni da je tužbu podnio aktivni oficir Vojske Srbije koji je obolio od teškog oblika kancera, a tokom bombardovanja 1999. godine boravio je u oblasti sadašnje Kopnene zoni bezbjednosti na jugu Srbije koja je gotovo svakodnevno gađana municijom sa osiromašenim uranijumom.

- Na isti način na koji je moj kolega Anđelo Tartalja, advokat iz Rima, zastupao italijanske vojnike i civile koji su boravili na Kosovu i Metohiji, i koji je već dobio 181 presudu, tako mi podnosimo tužbe u ime oficira, vojnika na služenju vojnog roka, policajaca i ratnih vojnih rezervista koji su boravili na Kosmetu i koji su od tada oboljeli od nekog oblika kancera - pojasnio je Aleksić.

On smatra da građani Srbije kojima je povrijeđeno pravo na život, jer obolijevaju od osiromašenog uranijuma koji je bačen u nelegalnoj NATO agresiji 1999. godine, imaju jednaka prava kao i građani Italije.

Aleksić je naveo da tužba sadrži dokaze iz SAD, Svjetske zdravstvene organizacije, o kancerogenom uticaju osiromašenog uranijuma, domaću i stranu sudsku praksu i presude.

- Smatramo da će naš sud kad uporedi svu sudsku praksu i dokaze sigurno donijeti poštene odluke, kakve su donijeli sud i sudije u Italiji. Mi ćemo da tražimo najmanje oko 100.000 evra za svakog oboljelog od kancera, a u Italiji je to mnogo više, računajući da je to neki minimum - rekao je Aleksić.

Ističući da postoje pravosnažne presude i za italijanske vojnike koji su boravili na području BiH, a zatim poslije više godina oboljeli od kancera, Aleksić je poručio da bi i građani Republike Srpske i BiH trebalo da tuže NATO, koji je upotrijebio municiju sa osiromašenim uranijumom.

- Smatram da su i građani Republike Srpske i BiH bili u identičnom položaju kao i italijanski vojnici koji su tu boravili, da oboljeli od kancera imaju jednaka prava i da bi advokati trebalo da podnesu tužbe i zaštite pravo na život svojih građana - rekao je Aleksić.

On je poručio da je spreman da pomogne svakom kolegi iz BiH i Republike Srpske i ustupi sudsku praksu, kako bi i oni pokušali da ostvare prava svojih građana.

Aleksić navodi da će sačekati da vidi kakav će biti odgovor suda, a da ostalo slijedi poslije odgovora NATO-a, koji očekuje u julu.

- Planirao sam da pokrenem pet tužbi, da vidim kako će reagovati NATO pakt, šta će odgovoriti. Prvi odgovor očekujemo možda u julu, s obzirom da šest meseci traje dostava diplomatskim putem tužbi i odgovora. Takav je postupak kada su u pitanju strani državljani i strana pravna lica - pojasnio je Aleksić.

On je podsjetio da je na Srbiju, odnosno jug Srbije i Kosovo i Metohiju NATO bacio 15 tona osiromašenog uranijuma koji utiče na razvoj sedam do osam vrsta kancera i identični su onim kancerima od kojih je oboljelo 7.600 italijanskih vojnika koji su boravili na Kosmetu i u BiH, od kojih je 400 preminulo.

Aleksić je najavio da će još četiri tužbe biti podnesene parničnom odjeljenju viših sudova u Vranju, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.