latinica  ћирилица
20/01/2021 |  13:20 ⇒ 13:27 | Autor: SRNA

Evropska mreža za samostalan život traži javno izvinjenje od Stanivukovića

Evropska mreža za samostalan život /ENIL/ iz Brisela izrazila je zabrinutost zbog žestoke javne kampanje protiv njihovog člana Mreže mladih Ane Kotur Erkić i poziva gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića da se javno izvini zbog svoje izjave da je "zauzet, ali nije oduzet".
Draško Stanivuković (foto: banjaluka.net) -
Draško Stanivuković (foto: banjaluka.net)

- Pravnica Kotur-Erkić je žrtva govora mržnje i prijetnji zbog kritikovanja izjave koju je dao novoizabrani gradonačelnik Banjeluke Draško Stanivuković koji je u jednom od prvih intervjua za medije, odgovarajući na pitanje o tome da li je poželjan neženja, izjavio da je 'zauzet, ali nije oduzet'. Ovom izjavom on je insinuirao da osobe s invaliditetom ne mogu imati emotivne veze ili biti seksualno poželjne bilo kome, potvrđujući dugogodišnji stereotip o navodnoj aseksualnosti osoba s invaliditetom i njihovoj /ne/sposobnosti stvaranja porodice ili samostalnog života, uz potpuno uključivanje u zajednicu - ističe se u saopštenju ENIL.

Iz ENIL navode da je Stanivuković ovu izreku možda koristio u šali, ali kao javni službenik mora da razumije težinu svojih riječi i odgovornost za prevenciju širenja štetnih stereotipa.

Nadalje, nakon što je informisan o uvredljivosti svoje izjave od strane članice zajednice osoba s invaliditetom, gospodin Stanivuković je trebalo da uputi javno izvinjenje i iskoristi priliku da otvori dijalog o preprekama sa kojima se susreću osobe s invaliditetom u njegovom gradu i državi. Umjesto toga, njegovo ćutanje ohrabrilo je poplavu seksističkih uvreda i uvreda na osnovu invaliditeta i pretnji na račun naše članice, mlade žene i posvećene aktivistkinje za ljudska prava. Ovaj incident je još jednom istakao ranjivost pozicije branilaca/teljki ljudskih prava u zemlji i nespremnost institucija da sankcionišu i preventivno đeluju na govor mržnje u medijima i na društvenim mrežama.

ENIL poziva novoizabranog gradonačelnika Banjeluke Draška Stanivukovića i rukovodstvo Republike Srpske i BiH da objave saopštenja u kojima osuđuju ponižavajući govor prema osobama s invaliditetom i javno se izvine zbog Stanivukovićeve izjave, da ponovo potvrde svoju opredijeljenost ka zaštiti i promociji ljudskih prava osoba s invaliditetom kako to nalaže UN Konvencija o pravima osoba s invaliditetom, kao i da istraže i procesuiraju upotrebu govora mržnje prema osobama s invaliditetom i sprovedu kampanju podizanja svijesti za javnost, institucije i druge zainteresovane strane, u bliskoj saradnji sa osobama s invaliditetom i organizacijama koje ih predstavljaju i pruže adekvatnu podršku Ani Kotur Erkić i drugim braniocima ljudskih prava.

- Koristimo priliku da podsjetimo javnost i gradonačelnika Banjaluke Stanivukovića da su javni službenici na osnovu položaja moći i odgovornosti koje imaju na poziciji koju obavljaju, podložni višem nivou nadzora i kritike javnosti. Stoga, aktiviste i aktivistkinje i njihove kritike ne smiju smatrati prijetnjom, nego važnim partnerima u kreiranju inkluzivnih politika i pružanju boljih usluga građanima - ističe se u saopštenju.

Aktivistkinja za ljudska prava osoba sa invaliditetom Ana Kotur Erkić izjavila je ranije Srni da joj od 11. januara, kada je na svom Tviter nalogu osudila izjavu gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića - "Јesam zauzet, ali nisam oduzet", neprestano stižu uvredljive i pogrdne poruke od osoba koje su stale u njegovu zaštitu.

Ona je rekla da je i ranije bila meta omalovažavanja i uvreda kada je u maju prošle godine osudila govor poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojše Vukanovića koji je u političkom duelu, obraćajući se članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku upotrijebio izraz koji se dovodi u vezu isključivo sa osobama sa invaliditetom.