latinica  ћирилица
20/01/2021 |  13:32 ⇒ 13:34 | Autor: RTRS

"Ponosni market" - potpisan memorandum o saradnji

U prostorijama Područne privredne komore Banjaluka danas je potpisan memorandum o saradnji na realizaciji projekta "Ponosni market Republike Srpske".
Goran Račić i Dragan Dakić - Foto: RTRS
Goran Račić i Dragan DakićFoto: RTRS

Memorandum su potpisali predsjednik Područne komore Goran Račić i predsjednik Fondacije "Za porodicu" Dragan Dakić.

Memorandumom je predviđeno da Komora podrži aktivnosti na realizaciji projekta tako što će, između ostalog, staviti materijalne i nematerijalne resurse na raspolaganje Fondaciji.

Glavni ciljevi projekta su da proizvođačima prehrane i zanatskih proizvoda iz reda porodica sa troje i više djece omogući plasman roba na tržište i da porodice sa troje i više djece dobiju popust na prehrambene proizvode, saopšteno je iz Privredne komore.

- Imajući u vidu da prehrana čini najznačajni udio u potrošačkoj korpi od preko 35 odsto, kao i to da je nedostatak povezanosti sa tržištem glavna prepreka većine proizvođača iz ciljane grupe jasno je da će ovaj projekat dodatno osnažiti i proizvođače i potrošače iz reda Ponosnih porodica - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je projektom predviđeno da Fondacija pruži pravnu, administrativnu i tehničku podršku svim proizvođačima da svoju djelatnost registruju ukoliko već nisu, kao i da im pomogne u aplikaciji za domaće i strane grantove kako bi uvećali svoje proizvodne kapacitete i bolje se pozicionirali na tržištu.

Neki od pčekivanih efekata ovog projekta su stimulacija domaće proizvodnje i kupovine domaćih proizvoda, smanjenje migracionih tendencija i ublažavanje negativnih efekata pandemije korona virusa, navode iz Privredne komore.