latinica  ћирилица
20/01/2021 |  15:10 ⇒ 15:10 | Autor: SRNA

Strateški prioriteti za poboljšanje kulturne slike

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije je u usvojenim strateškim prioritetima za razvoj kulture u ovoj zemlji do 2025. godine, definisalo 20 prioriteta kulturne politike koji bi trebalo značajno da poboljšaju kulturnu sliku.
Vlada Srbije (Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Vlada Srbije (Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

Glavni stubovi razvoja, između ostalog, odnose se na budžet za kulturu, očuvanje kulturno-istorijskog nasljeđa, decentralizaciju kulturne produkcije u Srbiji, uvođenje umjetnosti i kulture u škole, obrazovanje i učešće u kulturnim programima, te na kulturnu diplomatiju.

Među prioritetima je pokretanje i nastavljanje velikih projekata, poput izgradnje važnih objekata, poreskih podsticaje za ulaganja u kulturu, ekonomske dimenziju kulture, digitalizacije, razvoja kulturnog turizma, unapređenja položaja samostalnih umjetnika, kulturnih radnika i strukovnih udruženja umjetnika.

- Ovi planovi imaju za cilj i osnaživanje svesti o sopstvenom kulturnom identitetu kroz utemeljenje u bogatoj tradiciji i kroz savladavanje novih savremenih metoda i tehnologija za njihovo prenošenje - navodi se u saopštenju ovog ministarstva.

Ministarstvo kulture i informisanja ističe da će nastojati da unaprijedi institucionalno povezivanje i saradnju u oblastima kulture, obrazovanja, nauke, kao i privrede i turizma.

- Prepoznata je i potreba objedinjenog pristupa njegovanju kulture sjećanja i stvaranju povoljnog okvira za saradnju kulture i naučnih institucija - navodi se u saopštenju.