latinica  ћирилица
20/01/2021 |  15:32 | Autor: SRNA

Plenković: Obnovu početi što prije

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković rekao je danas da će Vlada učiniti sve da obnova Banije počne što prije i da bi ona mogla biti brža nego obnova u Zagrebu poslije zemljotresa.
Andrej Plenković - Foto: HRT
Andrej PlenkovićFoto: HRT

- Kad bih ovog trenutka rekao kalendar obnove to bi bilo neodgovorno s moje strane, ali učinićemo sve da to bude što prije - rekao je Plenković u parlamentu Hrvatske tokom rasprave o prijedlogu da Zakon o obnovi od potresa Zagreba i Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije bude proširen i na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju.

Plenković je istakao da bi obnova na Baniji mogla biti brža od one u Zagrebu, zbog činjenice da ogromnu većinu stradalih objekata čine porodične kuće koje se mogu obnavljati brže od blokova zgrada u Zagrebu, prenose hrvatski mediji.

On je ponovo odbacio "medijsku hajku" da su sve kuće porušene u potresu na Baniji vezane za poslijeratnu obnovu.

- Od 5.880 obnovljenih kuća, pregledano ih je oko 3.700, a crvenu naljepnicu dobilo njih 69 ili 1,83 odsto - rekao je Plenković.

U odgovoru poslaniku SDP-a Romani Nikolić, koju je zanimalo da li će iko odgovarati od učesnika obnove, Plenković je rekao da "treba sve istražiti, sve rasvijetliti" i da nema nedodirljivih.

On je kao neprimjereno ocijenio da se za Baniju koristi pojam "kontejnerland".