latinica  ћирилица
20/01/2021 |  19:07 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Nastavljeno smanjenje i ukidanje taksi u Srpskoj (VIDEO)

Veliki broj različitih taksi u Republici Srpskoj, koje su poslovni ambijent činile nepovoljnim, od ove godine je ukinut, a pojedine su smanjene.
Brojanje novaca - Foto: RTRS
Brojanje novacaFoto: RTRS

I tu nije kraj. Ukidanje će biti nastavljeno, pa privrednici računaju da bi za dvije godine ukupne uštede mogle biti oko 13 miliona maraka.

Od nove godine u registru fiskalnih i nefiskalnih davanja došlo je do promjene. Ukinut je niz administrativnih i komunalnih taksi,a posebna republička taksa je smanjena.

Za jedno preduzeće finansijski možda nije velika ušteda,ali u moru različitih izdataka znači.

Primjera radi, godišnje za posebnu republičku taksu poslovna zajednica do sada je izdvajala milionska sredstva. To će od ove godine biti manje.

- Doneseno je da se u prethodine dvije godine smanje određene republičke takse za jednu trećinu, koje iznose 10 miliona - pojasnio je Saša Trivić, predsjednik UUP Republike Srpske.

Slobodanka Popović pomoćnik ministra finansija navodi da će 2021. taksa biti umanjena za 30 odsto, 2022. još za 30 odsto, a 2023. da će biti skroz ukinute.

Do 2023. privrednici očekuju da će ukidanjem fiskalnih i nefiskalnih davanja ukupna ušteda biti 13 miliona maraka.

Ekonomisti podsjećaju da ne treba gledati samo koliko je to u novcu, te da je važan ekkvivalent i vrijeme koje se uštedi.

Očekuje se da će Registar fiskalnih i nefiskalnih davanja iz godine u godinu biti sve manji.

Rezultat toga trebalo bi da bude veća likvidnost i privredna akitivnost preduzeća.