latinica  ћирилица
20/01/2021 |  19:13 ⇒ 21/01/2021 | 12:15 | Autor: RTRS

Ruske i kineske vakcine uskoro u Srpskoj (VIDEO)

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik najavio je da će sljedeće sedmice u Republiku Srpsku iz Rusije stići deset hiljada vakcina protiv kovida 19.
Milorad Dodik (Foto:  D. Pozderović) -
Milorad Dodik (Foto: D. Pozderović)

Dodik je u izjavi za Radio Republike Srpske istakao da će u utorak, 26. januara, u Beogradu razgovarati i sa zvaničnicima Srbije o tome da jedan dio vakcina, koje je Srbija dobila od Kine, bude proslijeđen Srpskoj.

Program "Kovaks" za koji je Republika Srpska uplatila šest miliona maraka nije suguran kada je u pitanju nabavka vakcine protiv virusa korona, zaključio je Dodik, dodajući da se institucije Srpske nisu samo oslanjale na taj izvor nabavke vakcine.

To potvrđuje i pozitivan odgovor od zvanične Moskve, sa kojima su pregovori dali rezultate.

Sada, kaže Dodik, slijedi finalizacija procedura i komplikovanog postupka transporta vakcine.

Dodik je najavio da će sljedeće sedmice u Republiku Srpsku iz Rusije biti dopremljeno 10.000 vakcina protiv virusa korona, a u narednih mjesec do dva i ostale količine koje su ranije dogovorene.

- Imamo obećanje iz Rusije da će vakcine iduće sedmice biti transportovane avionom kako bi što prije mogle koristiti građanima. Nijednog trenutka, niti časa nismo pauzirali u nastojanjima da što prije obezbijedimo vakcinu - rekao je Dodik za Radio Republike Srpske.

Koliko god bila teška ta priča o nabavci vakcine u borbi protiv kovida ni ovaj put neće izostati pomoć Srbije, uvjerava Dodik. Srbija je, dodaje, agilno pristupila ovom problemu i svojim građanima obezbijedila nekoliko alternativa.

- Srbija je među rijetkim zemljama koja su nabavile nekoliko vrsta vakcina kako bi građani imali alternativu - izjavio je Dodik.

Dodik se osvrnuo i na izjave opozicije, koje su kritikovale napore nadležnih institucija u pronalasku vakcine, ocijenivši da su one neosnovane i da je zdravstveni sistem Srpske uzor mnogo razvijenim zdravstvenim sistemima u svijetu.

- Sa stanovišta kontakata koje imamo sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bilo je normalno da zamolim određenu količinu vakcina za Republiku Srpsku. To što ovi iz opozicije u tome vide prosijačenje, mogu reći da sam spreman da to radim i da molim ako je potrebno za Srpsku i njen narod - kategoričan je Dodik.

Dodik ističe da se institucije Republike Srpske od početka pandemije odgovorno ponašaju, pa tako i sada brinu za svoje građane i rade na nabavci vakcina.

Smatra da je nedopustivo to što se u BiH još čeka na isporuku vakcina, putem programa "Kovaks", jer Federacija za razliku od Srpske, nije na vrijeme uplatila novac za tu namjenu.