latinica  ћирилица
20/01/2021 |  20:10 | Autor: SRNA

Svjetski lideri spremni za saradnju sa Bajdenom

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je povodom inauguracije novog predsjednika SAD DŽozefa Bajdena da se "Amerika vratila" i da se raduje saradnji sa njim.
DŽo Bajden - Foto: Screenshot/YouTube
DŽo BajdenFoto: Screenshot/YouTube

- Da se ponovo povežemo sa starim partnerom od povjerenja, da udahnemo novi život našem savezu koji njegujemo - saopštila je Fon Der Lajenova.

Britanski premijer Boris DŽonson rekao je u Parlamentu da se raduje saradnji sa Bajdenom i njegovom administracijom u jačanju partnerstva Britanije i Amerike i radu na zajedničkim prioritetima: od borbe protiv klimatskih promjena i pandemije do jačanja transatlantske bezbjednosti.

Njemački predsjednik Frank Valter Štajnmajer poručio je u video-poruci da je Amerika bila pred velikim izazovom, ali da je izdržala.

- Uprkos pokušajima da se prekinu američke institucionalne niti, izborni radnici i guverneri, sudstvo i Kongres su pokazali snagu. Osjećam veliko olakšanje što je DŽo Bajden položio zakletvu kao predsjednik i što će ući u Bijelu kuću. Znam da mnogi u Njemačkoj osjećaju isto - rekao je njemački predsjednik.

Španski premijer Pedro Sančez rekao je da Bajdenova pobjeda predstavlja pobjedu demokratije nad ultradesnicom i njene tri metode: masovnom obmanom, nacionalnom podjelom i zloupotrebom demokratskih institucija, čak i nasiljem.

Italijanski premijer Đuzepe Konte rekao je u obraćanju poslanicima da će odmah početi saradnja sa Bajdenovom administracijom kroz Grupu 20, gdje je Italija predsjedavajuća.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva podržava očuvanje sporazuma o kontroli naoružanja Novi START i da se samo može pozdraviti eventualno izražavanje političke volje u Vašingtonu da se taj pakt očuva i produži.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu čestitao je Bajdenu i potpredsjedniku Kamali Heris na istorijskoj inauguraciji. On je ukazao na višedecenijsko lično prijateljstvo sa Bajdenom i rekao da se raduje jačanju američko-izraelskog saveza i nastavku širenja mira između Izraela i arapskog svijeta.

Njegova kancelarija je u odvojenom saopštenju zahvalila Trampu na "velikim stvarima koje je uradio za Izrael, naročito na istorijskom priznanju Јerusalima" kao glavnog grada Izraela.