latinica  ћирилица
20/01/2021 |  21:48 | Autor: SRNA

Čović: Izborni zakon promijeniti bez odlaganja

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da će se fokus s nacionalnih i političkih platformi u BiH prebaciti na društveno-ekonomska pitanja tek kada se sva tri konstitutivna naroda i svi građani u BiH budu osjećali sigurno, bez brige za njihov identitet.
Dragan Čović - pres - Foto: RTRS
Dragan Čović - presFoto: RTRS

- Da bi se to ostvarilo, kao ključni preduslov, bez daljeg odgađanja treba promijeniti Izborni zakon, znatno prije opštih izbora 2022. godine - rekao je Čović tokom video-obraćanja poslanicima Evropske narodne stranke /EPP/ u Evropskom parlamentu povodom 25 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je istakao da se u BiH treba insistirati i raditi na njenom putu ka EU, te da će se zalagati za donošenje evropskog ustava.

Čović je naveo da atmosfera nepovjerenja između političkih predstavnika tri konstitutivna naroda u BiH često uzrokuje funkcionalan zastoj u institucijama i nazadovanje u sprovođenju ključnih reformi zbog čega je neophodno da BiH dobije kandidatski status u julu ove godine i da se usvoje izmjene Izbornog zakona u prvih šest mjeseci ove godine.

On je naveo da je BiH multinacionalna država koja funkcioniše na bazi priznanja i ravnopravnosti tri konstitutivna naroda bez obzira na varijacije u njihovoj brojnosti i demografska kretanja na području zemlje.

- Kao i do sada, očekujemo razumijevanje i podršku međunarodne zajednice u rješavanju ovog pitanja od vitalnog značaja za dalju demokratizaciju i ostvarenje naše pune integracije u EU. Stoga ću se zalagati za donošenje evropskog ustava - onakvog kakav je primjeren, moguć i potreban za evropsku BiH, s kojim ona može ući u punopravno članstvo u EU - istakao je Čović.

Novi Izborni zakon, dodao je, mora biti takav da integriše političku tradiciju ravnopravnosti i slobode, kako za svakog pojedinca, tako i za sva tri konstitutivna naroda.

On je naglasio da su svi saglasni da BiH ustavni okvir mora uskladiti sa osnovnim ustavnim načelima i normama koje proizlaze iz Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Čović je pomenuo i kako su izbori u Mostaru, iako su smatrani značajnim pomakom, iznjedrili niz nepravilnosti i nepovjerenja, prije svega u Centralnu izbornu komisiju /CIK/ BiH.

Govoreći o migrantskoj krizi u BiH, Čović je rekao da se taj problem mora riješiti na konstruktivan način na koji neće biti ugroženi stanovništvo, stabilnost, prosperitet i partnerstva sa međunarodnim organizacijama.

Evropskim poslanicima večeras se obratio i lider SDA Bakir Izetbegović, koji je između ostalog, ponovio da je potrebno postupiti po Mišljenju Evropske komisije, o zahtjevu za članstvo BiH u EU sa definisanih 14 prioriteta.