latinica  ћирилица
20/01/2021 |  22:44 ⇒ 22:48 | Autor: RTRS

Radmanović: EU nema alternativu i u tome se svi slažemo (VIDEO)

Pored unutrašnjeg dogovora, moramo napraviti ozbiljne korake prema EU, i to nema alternativu, i u tome se svi slažemo, a to je rijetkost. Ali treba nam pomoć i iz Brisela, jer to je dvosmjeran put, istakao je Nebojša Radmanović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, gostujući u našoj emisiji "Telering".
Nebojša Radmanović - Foto: RTRS
Nebojša RadmanovićFoto: RTRS

-  Mnogo razvijenije zemlje, manje složene u svojoj organizaciji sa dužim periodima demokratije nalaze se u krizi, i nije im lako, a šta mi da kažemo onda? - pita se Radmanović.

On naglašava da ipak, i nije sve tako crno, i da su neki rezultati postignuti. 

- Ima nekih rezultata koje smo postigli u ovih 25 godina. Nažalost malo pričamo o njima. Često dominiraju teme poput ekonomske krize, iseljavanja, politička prepucavanja, to nas je navelo da to sve stavimo u drugi plan. Ovih dana očekujem da će trojica lidera, Dodik, Čović i Izetbegović imati neke razgovore. Sve što se uradilo jeste plod dogovora, ono što se nismo dogovorili, nismo ni ostvarili. Evo i primjer nabavke vakcina, vidi se da imamo potpuno različita mišljenja o tome - ističe Radmanović.

 Radmanović naglašava da je dogovor primjenljiv samo uz poštovanje principa Dejtonskog sporazuma.

- Ima onih koji pričaju o nama, a ne žele da vode računa o nama. Lideri se dogovaraju, ne dovoljno, ali se dogovaraju. Različito tumačimo Dejtonski sporazum, i unutar BiH, i van nje, a trebalo bi da to bude jednostavno. Ekonomski razvoj, zajednički život jednih pored drugih treba da budu dominantne teme. Međutim, mi se uvijek lakše sukobljavamo nego dogovaramo. Kada se dogovaramo, onda nam nisu potrebni stranci - tvrdi Radmanović.  

Po njegovom mišljenju ključ uspješnog funkcionisanja BiH jeste i tijesna saradnja sa Srbijom i Hrvatskom.

- Sa Srbijom i Hrvatskom imamo 90 odsto granice, to su zemlje sa kojima imamo najveću ekonomsku razmjenu, to su zemlje u kojima su i dva naša konstutivna naroda. Ponekad političkom Sarajevu smeta kada Beograd pomaže Srbe, a Zagreb Hrvate, ali i ta pomoć je proizilazi iz paralelnih specijalnih odnosa. Ova saradnja je ključ i napretka BiH, i što prije to svi shvate, biće nam bolje svima - kaže Radmanović.

On se osvrnuo i na promjene u SAD, kao i Njemačkoj, odnosno odlasku Trampa i Merkelove.

- Kod nas je mnogo važnije šta će biti u SAD i Njemačkoj, ali ne mora i ne smije da bude to dominantna tema u BiH. Politika SAD neće imati ogroman zaokret kada je u pitanju Balkan. Moguće se manje korekcije, ali ništa spektakularno. I treba da budemo jasni, pa to su unutrašnja pitanja tih država, o čemu dalje da pričamo - naglasio je Radmanović. 

Komletnu emisiju Telering pogledajte OVDЈE.