latinica  ћирилица
21/01/2021 |  10:48 ⇒ 10:50 | Autor: SRNA

Brnabić: Pokušaćemo da proizvedemo "sputnjik "

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da stručnjaci iz Instituta "Torlak" danas putuju u Rusiju gdje će posjetiti pogone gdje se proizvodi vakcina "sputnjik", kako bi pokušali da tu vakcinu proizvedu u Srbiji.
Ana Brnabić (foto:atvbl.com) -
Ana Brnabić (foto:atvbl.com)

- Ispratiće čitav proizvodni proces i probaćemo da "sputnjik" vakcinu proizvodimo kod nas - rekla je Brnabićeva za Televiziju Hepi.

Brnabićeva je navela da je Srbija jedina u svijetu koja ima kinesku "sinofarm" vakcinu, a da nije učestvovala u trećoj fazi kliničkih studija, što govori o stepenu prijateljstva sa Kinom.

Brnabićeva je naglasila da je Srbija do sada nabavila više od milion vakcina, a da je u pregovorima sa proizvođačima dogovorena isporuka još šest miliona vakcina.

- Vakcina je dostupna i besplatna građanima. Nikoga ne vraćaju ljekari, ko god želi da se vakciniše, to se i dogodi. Ponosna sam danas, ali moram da radim i za sutra. Vakcina se prvo rezerviše, a potom kad stigne slijedi registracija - rekla je ona.

Premijerka Srbije je rekla da milion vakcina nije malo.

- To je veliki broj, pa čak i za Kinu. Da se razumijemo, sve smo mi to platili, ali svakako mnogo su nam učinili - rekla je Brnabićeva.