latinica  ћирилица
21/01/2021 |  12:57 ⇒ 16:27 | Autor: SRNA

CIK poništio izbore u Doboju i Srebrenici

Centralna izborna komisija BiH danas je poništila izbore u Srebenici i Doboju, koji su održani 15. novembra 2020. godine.
CIK BiH - Foto: RTRS
CIK BiHFoto: RTRS

CIK je donio odkluku o poništavanju izbora na 26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta u odsustvu u Osnovnoj izbornoj jedinici Srebrenica, za nivo načelnika i Skupštine opštine.

Izbori su poništeni i na 89 redovnih biračkih mjesta u Osnovnoj izbornoj jedinici Doboj za nivo gradonačelnika i Skupštine grada.

Za je glasalo šest članova CIK-a, a jedan je bio protiv.

Na današnjoj sjednici CIK-a rečeno je da su na dan izbora ustanovljene mnoge nepravilnosti, kao što je omogućavanje glasanja bez važećih dokumenata, a grafolozi su utvrdili mnogobrojne nepravilnosti kada je riječ o potpisima glasača, odnosno krivotvorenju.

Član CIK-a Vanja Bjelica Prutina smatra da je prijedlog odluke za Srebrenicu trebalo da uslijedi mnogo ranije, jer je u toj lokalnoj zajednici značajno manji broj biračkih mjesta i taj postupak je mogao biti prije završen u odnosu na Doboj.

Ona je naglasila da je na ove odluke moguće uložiti žalbu, kao i da se otvara pitanje na koji način će se ponoviti izbori.

- Izložena sam najžešćim pritiscima zato što sam podržala zaključak ispitivanja nepravilnosti u ovim dvjema izbornim jedinicama - tvrdi Prutina.

Član CIK-a Irena Hadžiabdić rekla je da je izborni dan u Srebenici protekao vrlo mirno i da nije imala informacija o bilo kakvim nepravilnostima.

Hadžiabdićeva je naglasila da su manipulacije na gotovo svim biračkim mjestima došle do izražaja u grafološkom vještačenju.

Član CIK-a Vlado Rogić nije podržao odluku poništavanju izbora u Srebrenici i Doboju, jer, kako je rekao, nije bilo otvorenih predmeta o krivičnim djelima.

Rogić je glasao i protiv odluke o nemogućnosti preuzimanja mandata načelnika opštine Travnik, ističući da je CIK trebalo posebnom odlukom da utvrdi da li mandat pripada drugoplasiranom kandidatu, te da onda konačnu odluku donese Sud.

- CIK je podlegao pristicima nekih medija i krugova za donošenje ovakve odluke - smatra Rogić.

CIK će raspisati prijevremene izbore za načelnika opštine Travnik, jer je na dan održavanja lokalnih izbora u BiH preminuo Mirsad Peco, kandidat SDA za načelnika te opštine.

Članovi CIK-a Ahmet Šantić i Јovan Kalaba rekli su da prihvataju prijedlog dnevnog reda, kao i sve donesene odluke.

CIK je na današnjoj sjednici donio odluke o podnesenim ostavkama, prestancima i dodjelama zamjenskih mandata za skupštine opština Brod, Kotor Varoš, Teslić, Šipovo, Foča i Oštra Luka.

Centralna izborna komisija BiH je na sjednici održanoj 8. januara ovjerila kandidatske liste koje su dostavljene iz Skupštine opštine Istočna Ilidža, a za izbor za Skupštinu grada Istočno Sarajevo su utvrđene određene nepravilnosti na kandidatskoj listi DNS-a.

Na današnjoj sjednici je zaključeno da je DNS ispravio sve utvrđene nedostatke i ovjerena je kandidatska lista DNS koju čine Mladen Lučić, Biljana Ristić i Srđan Lazić za odbornike u Skupštini grada Istočno Sarajevo iz Skupštine opštine Istočna Ilidža.