latinica  ћирилица
21/01/2021 |  13:14 | Autor: SRNA

Banjac: Ukidanje dejtonskih mehanizama ukida BiH

Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac rekao je Srni da političari, koji poput lidera SDA Bakira Izetbegovića, traže ukidanje dejtonskih mehanizama radi navodnog uklanjanja blokada u BiH, očigledno žele da ukinu tu državnu zajednicu, međunarodno priznatu i sastavljenu od dva entiteta.
Darko Banjac - Foto: RTRS
Darko BanjacFoto: RTRS

Osvrćući se na Izetbegovićeve stavove da ne može biti "retrogradnih povrataka na `izvorni Dejton`", te da je potrebno ukloniti mehanizme koji omogućavaju blokade u BiH i naći balans između etničkog i građanskog principa, Banjac je istakao da cilj Republike Srpske jeste vraćanje na izvorni Dejton u kome su upravo mehanizmi za očuvanje Srpske kao sastavnog dijela BiH.

- Slobodno možemo reći da oni koji smatraju da te mehanizme treba ukinuti očigledno žele da ukinu BiH kao državnu zajednicu. Ukoliko bi se to desilo, entiteti više ne bi imali apsolutno nikakve obaveze prema onome što je potpisano u Dejtonu. Dakle, ili će to poštovati ili entiteti trebaju da idu svaki svojim putem. Kako će se zvati Federacija BiH - to je njihov problem, a mi znamo kako ćemo se zvati - država Republika Srpska - rekao je Banjac.

On je podsjetio da pravna agresija visokih predstavnika od potpisivanja Dejtona do danas nije u skladu sa međunarodnim pravom, niti vizijom u skladu s kojom je nastala BiH kao državna zajednica.

- BiH je nastala u Dejtonu, a prije toga, kao takva, nije postojala, niti je to mogla - ponovio je Banjac.

Lider SDA Bakir Izetbegović je sinoć parlamentarcima iz grupe Evropske narodne stranke u Evropskom parlamentu, na video-konferenciji povodom 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, rekao da "retrogradnih povrataka na `izvorni Dejton` ne može biti", te da je potrebno ukloniti mehanizme koji omogućavaju blokade u BiH i naći balans između etničkog i građanskog principa u BiH.