latinica  ћирилица
21/01/2021 |  14:02 ⇒ 14:03 | Autor: SRNA

Vulić: Antisrpska i isključivo politička odluka CIK-a

Član Predsjedništva SNSD-a Sanja Vulić izjavila je Srni da je antisrpska i isključivo politička odluka Centralne izborne komisije BiH o poništavanju izbora u Srebrenici i Doboju.

Vulićeva je pozvala sve članove CIK-a da dođu u Doboj i da sa SNSD-om proslave još jednu pobjedu ove stranke, a kada je riječ o Srebrenici "neka je na čast Srbima u CIK-u, ako su Srbi".

- Odluka CIK-a je potvrda svega o čemu smo već govorili. CIK ide i korak dalje, najavljuje imenovanje članova Gradske izborne komisije, iako to po zakonu rade lokalni parlamenti. Nove članove GIK-a predložiće SDS i PDP, a mi iz SNSD-a opet ćemo pobijediti na žalost svih tih konvertita i srpskih izdajnika - rekla je Vulićeva.

Ona je ukazala da CIK nije nezavisno tijelo, iako, kako kaže, želi i dalje da vjeruje u institucije i njihov rad, ali definitivno je potvrđeno da gdje prestaju pravda i zakon, počinje CIK.

Vulićeva je zahvalila članu CIK-a Vladi Rogiću koji je bio protiv ovakve odluke CIK-a, ističući da je Srbe u CIK-u branio Hrvat.

- Hvala mu što daje nadu svima da, ipak, ima ljudi od struke koji poštuju zakon, zakonske propise i volju građana - istakla je Vulićeva.

Kada je riječ o upozorenjima članova CIK-a upućenih njoj ili pokušajima zastrašivanja, Vulićeva kaže da je njen stav jasan.

- Tužilaštvo odlučuje da li ima ili nema elemenata za pokretanje postupka, a ne onaj ko prijavljuje i to bi "advokat" bez iskustva /Vanja Bjelica Prutina/ trebalo da zna. Kakvu to ona poruku šalje - da ako nekoga prijavite za sumnju treba onog ko prijavljuje zastrašivati kontraprijavom? Postoje institucije i neka rade svoj posao. Ovo što gospođa Prutina radi je uticaj na Tužilaštvo. Ako je nevina što sama sebe ne prijavi i ne dokaže nego se krije iza kolektivne odgovornosti CIK-a - rekla je Vulićeva.

CIK je danas donio odluku o poništavanju izbora u Srebrenici i Doboju, koji su održani 15. novembra. "Za" je glasalo šest članova CIK-a, a jedan je bio protiv.