latinica  ћирилица
21/01/2021 |  15:51 ⇒ 15:54 | Autor: RTRS

Rogić protiv odluke o poništavanju izbora u Doboju i Srebrenici

Član Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Vlado Rogić jedini nije podržao današnju odluku CIK-a kojom se poništavaju izbori u Doboju i Srebrenici, jer smatra da je Komisija podlegli pritiscima nekih medija i krugova za donošenje odluke o poništenju izbora.

Kada je riječ o izborima u Srebrenici, Rogić je rekao da na dan izbora CIK nije imao gotovo nijedan prigovor, te da je Komisija olako donijela odluku o otvaranju postupka po službenoj dužnosti, a da to nije htjela uraditi za Mostar Јug.

- Za Srebrenicu nije bilo otvorenih predmeta u Tužilaštvu, nije bilo izvještaja MUP-a, dok u Mostaru postoje ozbiljne indicije da je najmanje jedan mandat u Vijeću proizvod krivičnog djela. Pored toga, CIK nije donio odluku o otvaranju postupka i poništenju izbora na pojedinim mjestima ili izbornim jedinicama - istakao je Rogić.

Prema njegovim riječima, ne mogu se tako lako i jednostavno donositi odluke u jednom slučaju, a u drugom biti protiv, prenosi "N1".

Što se tiče Doboja, Rogić je rekao da CIK ne može kao razlog poništenja imati "neku `Vajber` prepisku" pojedinih kandidata političkih subjekata, da su pojedinci govorili za koga treba glasati ili imali neprimjerene ponude biračima na biračkim mjestima.

- Odgovornost za te pojedince je individualna i oni moraju odgovarati za učinjeno, ali to nisu valjani razlozi za poništenje - rekao je Rogić.

On je dodao da je bio i protiv donošenja odluke i nemogućnosti preuzimanja mandata za načelnika Travnika, jer je nepotrebna i trivijalna, te tvrdi da je CIK trebalo da utvrdi pripada li mandat drugoplasiranom i da na tu odluku ostavi mogućnost političkim subjektima da se žale, pa da Sud BiH donese konačnu odluku.