latinica  ћирилица
21/01/2021 |  16:41 ⇒ 16:41 | Autor: SRNA

Usvojen Akcioni plan zapošljavanja

Vlada Republike Srpske usvojila je danas u Banjaluci Akcioni plan zapošljavanja u Republici Srpskoj za ovu godinu kojim je predviđeno zapošljavanje 2.882 lica za šta je obezbijeđeno 12.188.000 KM.
Vlada Republike Srpske (foto: twitter.com/Vlada_Srpske) - Foto: RTRS
Vlada Republike Srpske (foto: twitter.com/Vlada_Srpske)Foto: RTRS

Sredstva će biti usmjerena na realizaciju Programa finansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece poginulih boraca, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida /RVI/, Programa zapošljavanja i samozapošljavanja ciljnih kategorija u privredi i Programa podrške privredi putem povrata uplaćenih poreza i doprinosa za novo zapošljavanje radnika, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Srpske.

Ove i ostale mjere i aktivnosti iz Akcionog plana zapošljavanja u Republici Srpskoj za ovu godinu realizovaće nadležni organi i institucije utvrđene u Akcionom planu.

Akcioni plan zapošljavanja u Republici Srpskoj za ovu godinu je usklađen sa Programom ekonomskih reformi Srpske u oblasti zapošljavanja i usaglašen sa nadležnim organima i institucijama.

Vlada Republike Srpske usvojila je i odluku o preusmjeravanju neutrošenih sredstava iz Akcionog plana zapošljavanja u Republici Srpskoj za 2020. godinu, u ukupnom iznosu od 1.680.000 KM.

S ciljem potpune realizacije Akcionog plana zapošljavanja u Republici Srpskoj za 2020. godinu, neutrošena sredstva u programu "Zajedno do posla", u komponenti tri zapošljavanje kod poslodavaca, u ukupnom iznosu od 1.680.000 KM, preusmjeravaju se u komponentu jedan i dva, odnosno u program podrške zapošljavanju mladih sa visokom stručnom spremom /VSS/ i srednjom stručnom spremom /SSS/ u statusu pripravnika i u program zapošljavanja ciljnih kategorija u privredi.

U komponenti jedan samozapošljavanje djece poginulih boraca preusmjeravaju se sredstva u iznosu od 88.000 KM za samozapošljavanje 11 lica i u komponentu dva samozapošljavanje demobilisanih boraca i RVI 952.000 KM za samozapošljavanje 136 lica.

U program podrške zapošljavanju mladih sa VSS i SSS, kompomenta tri preusmjeravaju se sredstva u iznosu od 320.000 KM za zapošljavanje 48 lica i u program zapošljavanja i samozapošljavanja ciljnih kategorija u privredi u komponentu jedan sredstva u iznosu od 320.000 KM za zapošljavanje 80 lica.