latinica  ћирилица
21/01/2021 |  17:40 ⇒ 17:43 | Autor: B92

O filmu "Dara iz Јasenovca" piše prestižni portal Zlatni globus

Film o stradanju srpskog naroda stiže za koji dan u američke bioskope.
Film "Dara iz Јasenovca" - Foto: Wikipedia
Film "Dara iz Јasenovca"Foto: Wikipedia

Selekciona komisija Zlatnog globusa, najprestižnije organizacije za dodjelu nagrada u filmskoj industriji, objavila je zvanično na svom portalu goldenglobes.com analitički tekst o stradanju srpskog naroda prikazanog u filmu "Dara iz Јasenovca".

Dugo očekivano ostvarenje kreće sa prikazivanjima u bioskopima širom SAD početkom februara, a osim trke za Zlatni globus, Srbiju će predstavljati i u trci za 93. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke – Oskar, u kategoriji za najbolji međunarodni film.

Tekst se bavi istorijskom pozadinom priče filma, iskazujući razumijevanje za srpske žrtve i navodi se da je "Јasenovac" bio jedan od najvećih logora za istrebljenje, ali da je u svijetu malo ko čuo za njega.

- Ovim mjestom užasa upravljao je vladajući ustaški režim, Hrvatski revolucionarni pokret, kako su se sami nazivali. Oni su bili ultranacionalistička, fašistička i teroristička grupa koja je obavljala prljave poslove hrvatske vlade, nakon što su Hrvati sklopili pakt s Hitlerom, brutalno ubijajući i mučeći više Јevreja, Roma i Srba nego u većini drugih koncentracionih logora - navodi se na portalu goldenglobes.com.

Potresna istorijska saga "Dara iz Јasenovca" reditelja Predraga Gage Antonijevića na jedinstven način opisuje borbu, hrabrost i stradanja srpskog naroda tokom Drugog svjetskog rata iz perspektive desetogodišnje Dare. Ovu tragičnu priču, napisanu na osnovu istinitih događaja i svjedočenja žrtava rata, gledaoci iz Čikaga, Dalasa, Hjustona, Atlante, Feniksa i drugih većih gradova imaće priliku da pogledaju od 5. februara, a nešto kasnije film će se prikazivati i u Filadelfiji, Detroitu, Indianapolisu, Orlandu, Klivlendu i drugim metropolama širom SAD.

Film, koji su podržali Vlada Srbije i Filmski centar Srbije, govori o porodici razorenoj smrću i razdvajanjem, od koje ostaju samo desetogodišnja Dara i njen dvogodišnji brat Budo.

Dara preuzima na sebe misiju da zaštiti i spasi svog malog brata. Na portalu goldenglobes.com ističe se da se reditelj ne libi da prikaže zločine koji su počinjeni, kao i da skrene pažnju na podatak da su Nijemci tražili od komandanta logora da "očisti" lokalno stanovništvo od Јevreja i Roma, ali ne i od Srba. U filmu je, kako stoji u tekstu na pomenutom sajtu, upravo ustaški komandant logora onaj koji svrstava Srbe (i Slovene uopšte) u nacističku kategoriju - "Untermenschen" (niža rasa).

- Ovo je prvi igrani film koji razotkriva strahote Јasenovca i rasvjetljava besmislene zločine počinjene na štetu stotina hiljada žrtava, od kojih su mnoga bila djeca. I dok film otkriva ove tragedije, na kraju priča priču o preživljavanju i otpornosti i o snazi, hrabrosti i istrajnosti - riječi su reditelja Antonijevića.

U filmu "Dara iz Јasenovca" glavnu ulogu, Daru, tumači djevojčica Biljana Čekić́, koja nikada ranije nije glumila, dok je ostatak glumačke postave dobro poznat gledalištu u Srbiji i regionu.