latinica  ћирилица
21/01/2021 |  18:04 | Autor: SRNA

Sreten Lukić privremeno prebačen u hašku pritvorsku jedinicu

Bivši načelnik Ministarstva unutrašnjih poslova za Kosovo Sreten Lukić, kojeg je Haški tribunal osudio na 20 godina zatvora, privremeno je prebačen sa odsluživanja kazne iz Poljske u hašku pritvorsku jedinicu.
Sreten Lukić (Foto: SENSE Agency) -
Sreten Lukić (Foto: SENSE Agency)

Lukić je osuđen za ubistvo, progon, deportaciju i druga nehumana djela u sklopu zločina protiv čovječnosti i kršenja običaja ratovanja.

On je 2015. godine prebačen u Poljsku na odsluženje zatvorske kazne.

U odluci Međunarodnog mehanizma za krivične sudove /MMKS/ se navodi da je Poljska ranije obavijestila Mehanizam da ne može izvršiti Lukićevu kaznu dalje od određenog dana u januaru 2021. godine.

Prema poljskom zakonu za ovu vrstu krivičnog djela maksimalna kazna izvršenja je 15 godina, a budući da još nije određena zemlja u kojoj će Lukić nastaviti služiti preostalu kaznu, on će na odluku sačekati u pritvorskoj jedinici UN.

Uz Lukića je Haški tribunal 2014. godine osudio Nebojšu Pavkovića, komandanta 3. armije Vojske Јugoslavije, Vladimira Lazarevića, komandanta Prištinskog korpusa, Dragoljuba Ojdanića, načelnika generalštaba Vojske Јugoslavije, i Vlastimira Đordevića, pomoćnika ministra unutrašnjih poslova.