latinica  ћирилица
21/01/2021 |  18:28 ⇒ 22/01/2021 | 09:08 | Autor: RTRS

Poništeni izbori u Srebrenici i Doboju; Dodik: Sramotna odluka CIK-a (VIDEO)

Centralna izborna komisija BiH poništila je izbore u Srebenici i Doboju, koji su održani 15. novembra 2020. godine.
Izbori - Foto: RTRS
IzboriFoto: RTRS

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić i gradonačelnik Doboja smatraju da je riječ o političkoj odluci na koju će uložiti žalbu. Odluku CIK-a osudili su i najviši zvaničnici Srpske, ocijenivši je kao čisti etnički inženjering, kojim se na najgrublji način osporava izborna volju birača u Srebrenici i Doboju.

Za odluku da izbori u Srebrenici i Doboju budu poništeni, glasalo je šest članova CIK-a. Među njima i srpski predstavnici Vanja Bjelica Prutina i Јovan Kalaba, za koje se smatra da su usko povezani sa SDS i PDP.

- Prijedlog odluke za Srebenicu trebao je da uslijedi mnogo ranije, jer je u toj lokalnoj zajednici značajno manji broj biračkih mjesta i taj postupak je mogao biti prije završen u odnosu na Doboj - navela je Vanja Bjelica Prutina, član CIK BiH.

Od sedam članova CIK-a, samo se jedan izjasnio protiv ovakvih odluka – Vlado Rogić, iz reda hrvatskog naroda. Na dan izbora, kaže, CIK u Srebrenici nije imao gotovo nijedan prigovor. Nije, dodaje, bilo otvorenih predmeta u Tužilaštvu, niti izvještaja MUP-a.

- CIK je podlegao pristicima nekih medija i krugova za donošenje ovakve odluke - tvrdi Rogić.

Načelnik opštine Srebrenica i pobjednik novembarskih izbora u ovoj opštini Mladen Grujičić ocijenio je da je odluka CIK politički motivisana i režirana. Najavio je žalbu srpskih stranaka, a moguće su, kaže, i krivične prijave protiv članova komisije.

- Samo obrazloženje da se zbog 50 sumnjivih glasača poništava moja pobjeda od 1.200 glasova više, to je neprihvatljivo. Ali, u BiH je sve moguće, pa i ovo - kategoričan je Grujičić.

Mogućnost žalbe najavljuje i Boris Јerinić, gradonačelnik Doboja. Nezakonito izabran CIK je, kaže, donio nezakonitu odluku u nezakonitom roku.

- Mi smo znali kada su članovi CIK izabrani nezakonito da su politički izabrani, da imaju mentore koji su im dali instrukcije kako da naprave od grada Doboja, grad slučaj. Ono što uvjeravam da CIK neće birati vlast u Doboju - poručio je Јerinić.

Slučaj se pokušava napraviti i od Srebrenice, odlukom koja je pokušaj destabilizacije Srpske i priprema za sljedeće izbore, kategoričan je Milorad Dodik. I u Srebrenici i u Doboju poništeni su rezultati izbora na svim većinski srpskim biračkim mjestima. Odluka je, kaže, direktno u funkciji bošnjačke politike i političkog Sarajeva i donesena je u dogovoru sa SDS i PDP.

- Šarović i Borenović su trebali da problematizuju Doboj, muslimani Srebrenicu i zato su našli kompromis u tome da i jedno i drugo ponište. Ovo se nije smjelo dogoditi. Ovo je ozbiljan presedan. Ovo je nešto što će promijeniti odnose snaga u BiH. Pod ovim okolnostima, ovakvog CIK-a, SNSD će početi aktivnosti i pripremati se da, zajedno sa svim partnerima, i onemogući izbore na prostoru Republike Srpske, 2022. godine - istakao je Dodik.

Dodik je poručio da CIK ne može da poništi toliko izbora, koliko SNSD može da ih dobije. Izbori u Doboju, kaže, biće sprovedeni po zakonu, a to, dodaje, neće uraditi mešetari iz CIK-a, koji je svojom odlukom napravio polarizaciju koja će, upozorava, imati posljedice i na odnose u samoj BiH.

- Mizerija srpskih predstavnika u CIK-u, za Bošnjake nije iznenađenje ostavili su onog svog godinama da kao voštana figura sjedi i odlučuje. Јa ću lično, kao SNSD to kaže, početi kao građanin podnostiti krivične prijave protiv članova CIK-a, pa ćemo se gledati na sudu - poručio je Dodik.

Ova skandalozna odluka predstavlja svojevrsnu osvetu građanima Doboja od onih političkih partija koje su uzurpirale CIK, a koje su u tom gradu svedene na nivo statističke greške", ističe predsjednica Srpske. Istovremeno, dodaje, SDA, uz pomoć SDS-a i PDP-a, na ovaj način kažnjava Srebreničane zbog toga što su ubjedljivom većinom glasali za Mladena Grujičića, a ne za njihovog kandidata.

- Republika Srpska osuđuje ovakvu odluku kao neopravdanu, politički motivisanu i usmjerenu na osporavanje izborne volje građana Srpske, kao i urušavanje njenog demokratskog kapaciteta. Osuđujemo i političku motivisanost CIK-a, činjenicu da su namjerno odugovlačili odluku, da su kršili zakon, kao i to što rade po direktivi raznih centara moći koji smatraju da načelničko mjesto u Srebrenici treba da bude rezervisano za Bošnjake, bez obzira na volju birača - navela je predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

Liderima SDS i PDP, kako kažu, ne sviđa se odluka o poništavanju izbora u Srebrenici. Kada je riječ o Doboju, druga je priča.

- Јa mislim da je najmanje što se moglo desiti jeste da se izbori u ovom gradu ponove, ali nećemo stati na ovome, tražićemo da se kazne svi vinovnici koji su u ovom učestvovali - tvrdi Mirko Šarović, predsjednik SDS.

- Potpuno logična, opravdana i hrabra odluka CIKa da ponovi izbore u Doboju, u kojem su se desile brojne nepravilnosti izborne volje građana, falsifikati i čak krivotvorenje biračkih potpisa - dodao je Branislav Borenović, predsjednik PDP. 

DNS nije u potpunosti zadovoljan odlukom CIK-a. Kako je rekao Nenad Nešić, predsjednik te stranke, umjesto poništavanja izbora na konkretnim biračkim mjestima, bilo bi bolje ponovo raspisati izbore.