latinica  ћирилица
21/01/2021 |  22:37 ⇒ 22:37 | Autor: SRNA

Ruski diplomata protjeran iz Albanije

Ruski diplomata Aleksej Krivošejev protjeran je iz Albanije zbog, kako je obrazloženo, kršenja mjera za suzbijanje epidemije virusa korona, što ruska Ambasada u Tirani smatra neosnovanim optužbama.
Tirana (ilustracija) - Foto: Wikipedia
Tirana (ilustracija)Foto: Wikipedia

O protjerivanju ruskog diplomate izvijestilo je Ministarstvo spoljnih poslova Albanije koje je saopštilo da je ruskoj strani od aprila prošle godine skretana pažnja u vezi sa ponašanjem Krivošejeva.

- Uprkos obećanjima, ruski diplomata je nastavio da krši mjere. Na žalost, Vlada Albanije je donijela odluku da objavi diplomatu Alekseja Krivošejeva personom non-grata, uz obavezu da napusti zemlju u roku od 72 sata od momenta objavljivanja odluke - navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova je, istovremeno, izrazilo spremnost za nastavak prijateljske saradnje sa Rusijom, te izrazilo nadu da će Moskva shvatiti ovo kao iznuđenu mjeru radi zaštite zdravlja ljudi.

Ruska ambasada u Tirani je saopštila da navođenje imena njihovog službenika u saopštenju za medije predstavlja grubo kršenje međunarodne diplomatske prakse.

- Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je informisano o ovome - naveli su ruska Ambasada, prenio je "Sputnjik".