latinica  ћирилица
22/01/2021 |  09:11 ⇒ 09:12 | Autor: SRNA

Ogorčenost zbog 28 godina nekažnjenosti zločina nad Srbima u akciji "Maslenica 93"

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Јugoslavije ogorčena je jer niko u Hrvatskoj nije procesuiran za ubistvo 348 srpskih vojnika i civila, među kojima 35 žena i troje djece mlađe od 12 godina, stradalih u zločinačkoj akciji hrvatske vojske "Maslenica 93", na području Ravnih kotara i Velebita.
Maslenica - Foto: RTRS
MaslenicaFoto: RTRS

Koordinacija je pozvala nadležne institucije u Srbiji i Hrvatskoj da hitno na dnevni red stave i efikasno riješe pitanja procesuiranja počinilaca ratnih zločina, pronalska nestalih lica, suočavanja sa prošlošću i satisfakcije svim žrtvama.

Iz Koordinacije podsjećaju da je zločinačka akcija hrvatske vojske na zaštićenu zonu UN na južne dijelove Republike Srpske Krajine u Ravnim Kotarima i na Velebitu, počela 22. januara 1993. godine, a da su, osim velikih ljudskih žrtava i progona 10.000 srpskih civila, do temelja razorena srpska sela Islam Grčki, Kašić i Smoković, kao i etnički mješovita sela Murvica, Crno, Zemunik Gornji, Poljica i Islam Latinski.

- Srbi su pobijeni, prognani ili odvedeni u zatvore i logore. Njihova imanja su sistematski opljačkana, opustošena i uništena, a kulturni spomenici, groblja i crkve teško devastirani, kako bi se trajno onemogućio povratak prognanih Srba - navedeno je u saopštenju.

U saopštenju je naglašeno da je zločinačka akcija hrvatske vojske "Maslenica 93", uz akcije "Miljevački plato", iz juna 1992. godine, "Medački džep", iz septembra 1993. godine bile uvod u zločinačke akcije "Bljesak" i "Oluja" 1995. u kojima je izvršen sistematski i masovan etnički progon srpskog naroda iz Krajine - područja Hrvatske, u kojem su Srbi kompaktno živjeli vijekovima i bili većinsko stanovništvo.

Iz Koordinacije su ukazali da je opšte poznato da su zločinačku operaciju "Maslenica" planirali i izveli generali Јanko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač, uz znanje i odobrenje tadašnjeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana, ali da su oni ostali nakažnjeni.