latinica  ћирилица
22/01/2021 |  09:24 | Autor: SRNA

Krivokapić: Rasvijetliti ubistvo Јovanovića i napade na novinare

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je da nerasvijetljeno ubistvo glavnog i odgovornog urednika "Dana" Duška Јovanovića predstavlja veliku mrlju za cijelo društvo i da će Vlada insistirati da se rasvijetle svi slučajevi napada na novinare.
Zdravko Krivokapić (Foto: GOV.ME/S.Matić) -
Zdravko Krivokapić (Foto: GOV.ME/S.Matić)

Krivokapić je za "Dan" povodom Dana novinara Crne Gore, koji se obilježava 23. januara, izjavio da se u Crnoj Gori do sada nije moglo govoriti o slobodi medija zbog svih napada na novinare koji su profesionalno obavljali svoj posao.

- Sloboda medija jedan je od prioriteta Vlade, koja će raditi na poboljšanju ambijenta u kojem novinari u Crnoj Gori djeluju. Zato je ovaj datum važan da se podsjetimo koliko su slobodni mediji važni za nas kao građane ove države - istakao je Krivokapić.

On je naveo da se ne mogu zaboraviti ni druga nedjela protiv novinara, među kojima je i napad na Oliveru Lakić.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović ocijenio je da postoji utemeljena zabrinutost u pogledu slobode izražavanja i medijskog ambijenta u kojem su zabilježeni određeni pomaci u istragama slučajeva napada na imovinu medija, dok ostaju nerasvijetljeni najteži napadi na novinare, prije svega ubistvo Јovanovića.

Sekulović je za "Dan" rekao da su sloboda govora i nezavisnost medija jedan od glavnih pokazatelja demokratskog društva i države koja počiva na vladavini prava.

On je rekao da sistem mora garantovati bezbjednost novinara i efikasno reagovati na sve napade na njihov integritet.

Glavni i odgovorni urednik "Dana" Duško Јovanović ubijen je 27. maja 2004. ispred redakcije ovog lista.