latinica  ћирилица
22/01/2021 |  10:46 ⇒ 10:46 | Autor: SRNA

Savčić: Blaga kazna Mahmuljinu i nesrazmjerna težini krivičnog djela

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić ocijenio je kao blagu i nesrazmjernu težini krivičnog djela prvostepenu presudu Suda BiH kojom je komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin osuđen na deset godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.
Milomir Savčić - Foto: SRNA
Milomir SavčićFoto: SRNA

- Trebalo bi analizirati visinu kazne i uporediti je sa izrečenima, prije svega Srbima, za slična krivična djela - rekao je Savčić Srni.

Savčić je rekao da mu je poznato mnogo slučajeva kod pripadnika Vojske Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske gdje je utvrđena odgovornost, a radilo se ne o ubistvu, već o šamaru, nedozvoljenoj radnji maltretiranja, gdje je visina kazne približna ovoj.

Naglasio je da je konačno dočekana jedna prvostepena presuda protiv pripadnika takozvane Armije BiH na nivou komandanta korpusa i da se treba nadati "da je krenulo po pitanju objektivnosti i profesionalnosti Suda BiH", ali da ostaje da se vidi pravosnažna presuda u ovom predmetu.

- Vjerujem da će postupajući tužilac adekvatno obrazložiti žalbu na ovu presudu. Treba, prije svega, dobro poznavati predmet, da li je dobro kvalifikovano krivično djelo u presudi i da li je visina kazne adekvatna težini krivičnog djela - zaključio je Savčić.

Sud BiH osudio je danas prvostepenom presudom komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina na deset godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.