latinica  ћирилица
22/01/2021 |  12:08 ⇒ 12:42 | Autor: SRNA

Služen parastos za Srbe ubijene u akciji " Maslenica 93"

U Crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je služen parastos Srbima ubijenim prije 28 godina u zločinačkoj akciji pripadnika hrvatske vojske pod nazivom "Maslenica" na području Ravnih Kotara i Malog Alana na Velebitu, koji su tada bili pod zaštitom UN.
Beograd: Služen parastos poginulim Srbima akcija "Maslenica" - Foto: SRNA
Beograd: Služen parastos poginulim Srbima akcija "Maslenica"Foto: SRNA

Parastos je služilo sveštenstvo Crkve Svetog Marka, a članovi porodica i prijatelji stradalih kao i predstavnici Udruženja porodica poginulih i nestalih lica "Suza" su prislužili svijeće.

Predstavnik Udruženje Dragana Đukić rekla je Srni da su sjećanja na taj nemili događaj još svježa i da je porodicama najteže.

- Ono što je teško i danas jeste da nema saosjećanja sa suprotne strane, ne govori se prosto o tom zločinu i ne vidimo da je nešto drugačije i nakon 28 godina - kaže ona.

Đukićeva je napomenula da su ti ljudi ubijeni samo zato što su bili Srbi, i podsjetila da se taj događaj desio pred očima Unprofora.

- Iz međunarodne zajednice se ne oglašavaju, empatije nema i cijela situacija je politizovana - rekla je ona.

Operacija hrvatske vojske "Maslenica 93" izvedena je 22. januara 1993. godine na područje koje je bilo u sastavu tadašnje Republike Srpske Krajine i pod zaštitom UN.

U akciji hrvatske vojske, po ranije objavljenim podacima ubijeno je 348 vojnika i civila, među kojima 35 žena i troje djece.

Najviše su stradala tri srpska sela Islam Grčki, Kašić i Smoković, a kao mješovita sela Murvica, Crno, Zemunik Gornji, Poljica i Islam Latinski.

Potomci nastradalih i preživjele porodice protjerane sa svojih ognjišta, danas su rasute po cjelom svjetu.

Niko od planera i izvršilaca ovog zločina nije optužen, ni procesuiran.