latinica  ћирилица
22/01/2021 |  12:11 ⇒ 12:11 | Autor: ATV

Šukalo: CIK sahranjuje demokratiju

Marko Šukalo, savjetnik za pravna pitanja predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, izjavio je da je Centralna izborna komisija BiH donoseći odluku o poništenju izbora u Doboju i Srebrenici prekršila nekoliko zakona i odluku zasnovala isključivo na otrovnim političkim motivima usmjerenim protiv Republike Srpske i konstitutivnog srpskog naroda.
Marko Šukalo - Foto: SRNA
Marko ŠukaloFoto: SRNA

Šukalo je izjavio da je SNSD spremio žalbu Apelacionom vijeću Suda BiH.

- Iako nemamo povjerenje u zajedničke institucije, spremili smo žalbu u kojoj su navedene sve nepravilnosti i maliciozne radnje CIK-a. Kada bi Sud BiH odlučivao nepristrasno, naša žalba bi bila usvojena. Odluka CIK-a da poništi izbore u Doboju i Srebrenici predstavlja sahranjivanje demokratije u ionako oboljeloj BiH - izjavio je Šukalo.

On je dodao da je indikativno to što su izbori poništeni u dva veoma važna grada za Srbe i Republiku Srpsku, a još bolnije je to što su za takvu odluku glasali i, kako je rekao, "tzv. srpski predstavnici u CIK-u, kadrovi SDS-a i PDP-a".

- Nakon ovakve izdaje dva srpska grada, jasno je da su i SDS i PDP podaničke partije političkog Sarajeva i partije koje u kontinuitetu izdaju i prodaju nacionalne interese Republike Srpske - izjavio je Šukalo.

Šukalo naglašava da je "Centralna izborna komisija BiH donijela odluku koja je u suprotnosti sa Izbornim zakonom BiH i Zakonom o upravnom postupku BiH, te da su povrijeđena pravila postupka, da je pogrešno primjenjeno materijalno pravo i da je nepotpuno i nepravilno utvrđeno činjenično stanje."

- SNSD, kao i ostali politički subjekti, je bio stranka u ovom postupku koji je vodio CIK, međutim, SNSD-u kao stranci u postupku nije bilo omogućeno da se izjasni o navodima o kojima je CIK raspravljao, niti je CIK sproveo ispitni postupak, čime je prekršio članove 133. i 134. Zakona o upravnom postupku BiH. Ovakvo postupanje CIK-a je u suprotnosti i sa načelom saslušanja stranaka - istakao je on.

Šukalo dodaje i da je CIK dao pogrešnu pouku o pravnom lijeku u svojoj odluci.

- Naime, CIK je u odluci naveo da stranka ima pravo žalbe u roku od dva dana od objave odluke na sajtu CIK-a, a prema važećem zakonodavstvu, pravo žalbe se može iskoristiti u roku od dva dana od prijema odluke. Treba dodati da odluka nije ni dostavljena SNSD-u, već je samo objavljena na sajtu. Ovakvo postupanje predstavlja povredu materijalnog prava - zaključuje Šukalo.

Dodaje da je CIK nepotpuno i nepravilno utvrdio činjenično stanje pozivajući se na uopštene i preširoke kvalifikacije bez preciznih podataka, opisa radnji i dokaza koji potkrijepljuju te radnje.

- Nakon još jedne u nizu odluka CIK-a usmjerene protiv Republike Srpske, jasno je da za Srpsku dolaze još teži dani i nasrtaji iz Sarajeva, potpomognuti domaćim kvislinzima u liku kadrova SDS-a i PDP-a. Snaga institucija Republike Srpske je neupitna, ali je potrebna potpuna sloga i zajedništvo u narednom periodu da bi se odbranile i sačuvale ustavne nadležnosti i položaj Republike Srpske - zaključio je Šukalo.