latinica  ћирилица
22/01/2021 |  12:19 ⇒ 12:29 | Autor: SRNA

Izgradnja beogradskog metroa počinje krajem godine

Ministar finansija Srbije Siniša Mali danas je, u ime Vlade Srbije sa predstavnicima francuskih kompanija "Alstom" i "Ežis" i kineske "Pauer Čajna" potpisao memorandum o razumijevanju za projekat izgradnje beogradskog metroa.
Metro - Foto: RTRS
MetroFoto: RTRS

Mali je nakon potpisivanja u Palati "Srbija" rekao da će izgradnja metroa početi već krajem godine i da će francuske kompanije obezbjediti kompozicije i graditi elektromašinske podsisteme, a kineska izvoditi građevinske radove.

Kada je riječ o finansiranju, Mali je podsjetio da je u novembru prošle godine potpisan sporazum sa francuskom Vladom o obezbjeđivanju finansiranja za dio koji će raditi francuske kompanije, a riječ je o iznosu od 454 miliona evra, dok su u toku razogovori sa institucijama koje treba da obezbijede finansiranje za dio koji radi kineska kompanija.

Mali je naveo da će prvo biti građen depo na Makiškom polju i prva linija, koja će povezivati Železnik i Mirjevo, biće duga 21,3 kilometra i imaće 21 stanicu.

Prema njegovim riječima, druga linija od Mirijeva do Zemuna biće duga 19,2 kilometara i imati 20 stanica, a radi se na konceptu treće linije koja će povezati sa BG vozom dijelove koje neće pokriti prve dvije linije.

- Ovo je još jedno obećanje koje ćemo ispuniti. Malo ko je vjerovao i u projekat "Beograd na vodi", a taj projekat smo ostvarili i od najružnijeg dijela grada napravili smo najveće gradilište u Evropi. Sada imamo prilku da okrenemo još jednu novu stranicu u istoriji, a to je da izgradimo beogradski metro - rekao je Mali.

Ministar finansija Srbije pokazao je i maketu mašine za bušenje tunela za metro, takozvanu krticu – TBM mašinu, koja će biti duga 100 metara, a napraviće je kineska strana.

- Ova mašina se pravi 13 meseci i još tri mjeseca da se sklopi. To je mašina koju će već ove godine kineski partneri da počnu da konstruišu kako bi bila spremna tokom naredne godine već da se buše tuneli za prvu liniju metroa - rekao je Mali.