latinica  ћирилица
22/01/2021 |  12:51 | Autor: SRNA

Lazić: U drugostepenom postupku povećati kaznu Mahmuljinu

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić rekao je da očekuje da će u drugostepenom postupku Sud BiH sramotnih 10 godina zatvora komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu povećati na veću i maksimalnu kaznu.
Veljko Lazić - Foto: RTRS
Veljko LazićFoto: RTRS

Lazić smatra da je skandalozno mala kazna kojom je Sud BiH Mahmuljina osudio na 10 godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

- Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila nezadovoljna je izrečenom kaznom Mahmuljinu u odnosu na težinu zločina koji su počinili mudžahedini nad srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine - rekao je Lazić Srni.

Sud BiH osudio je danas prvostepenom presudom komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina na deset godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Presuda je izrečena nakon pet godina od početka sudskog procesa i više od 25 godina poslije najmonstruoznijih zločina počinjenih nad Srbima na području Zavidovića i Vozuće.

Mudžahedini iz odreda "El mudžahedin", pristigli iz arapskih i drugih islamskih zemalja, brutalno su odsijecali glave srpskim vojnicima, a potom tjerali ostale srpske zarobljenike da ljube odsječene glave, o čemu je snimljen i dokumentarni film "Ljubi brata".

Stručnjaci za borbu protiv terorizma smatraju da se prva velika vojna operacija terorističke organizacije "Islamska država", uz masovno ritualno odsijecanje glava hrišćanima, desila upravo nakon paljenja i rušenja Vozuće 1995. godine. Decenijama poslije su uslijedili brojni teroristički napadi na tlu Evrope.